Как да подсилим имунната система на децата

Как да подсилим имунната система на децата

Как да подсилим имунната система на децата

Застудяването и настъпването на есента и зимата са периоди на разпространение на бактерии, вируси и патогени, предизвикващи различни настинки и инфекции. Предварителното подсилване на имунната система на децата е добро решение, ако искате да избегнете честите боледувания. Но как да стане това и как функционира детският имунитет, какви продукти да се приемат?

Как функционира имунната система при децата

Всекидневно детският имунитет е изложен на всевъзможни вируси, гъбички и бактерии, но голяма част от тях никога не попадат в тялото или ако попаднат, те биват атакувани и унищожавани. Част от защитните сили на имунната система на децата са собствените им чревни бактерии, които живеят в стомаха на всеки човешки организъм. Друг защитен механизъм е стомашната солна киселина, разяждаща постъпилите вредители. Това са само малка част от механизмите за противодействие.

Колкото и странно да звучи, имунната система при децата е не по-малко ефективна за противодействието на бактериалните и вирусните инфекции, в сравнение с тази при възрастните хора. Това е особено важно за малчуганите, които са кърмени, защото така те получават допълнителни клетки-пазители. Когато тези защити бъдат преодолени от вирусите, имунитетът пада и започват чести боледувания. Тогава е необходимо тяхното бързо унищожение, преди да се развият и разпространят в тялото.

Защитата на организма има истинска армия от помощници в борбата с вредителя. Съществуват няколко вида бели кръвни клетки. Те имат способността да проникват в тъканите на тялото, за да изпълняват защитните си функции. Някои от тях дори имат способността да произвеждат и нужните антитела за унищожението на “врага”. 

Как да разберем, че детето е със слаб имунитет

Признаците за слаба имунна система, или т.нар. имунодефицит, са съпровождани със: 

  • синусови, ушни или кожни инфекции;
  • менингит;
  • възпаления на вътрешните органи;
  • чести настинки (над 5 пъти годишно) и др.

Важно е да се следи общото разположение на детето, за да не се стига до сериозни усложнения.

С какво да я подсилим

За засилване на имунната система има различни методи. Редовното миене на ръцете, особено след игра навън, е един от най-важните. Правилното хранене е друга стъпка към подобряване на защитните сили на организма. Консумацията на повече плодове е изключително полезна, защото те са естествен източник на витамини.

Приемът на хранителни добавки с натурални билки в съдържанието също е добър метод за придобиване на силен имунитет. Липсата на витамини и дефицитът на различни микроелементи в организма като цинк, селен, желязо и мед, могат да увеличат заболеваемостта. Особено важни за укрепването на защитните свойства на организма са суплементите от групите A, B6, C, D, E и т.н. Важно е да уточним, че витамините не “повишават” имунната система при децата, но я поддържат силна.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Kid Vitamins (Детски витамини) - 120 Таблетки
51.00 лв
ПРОМО
-8%
BerryDophilus - 50 таблетки за смучене
67.00 лв
61.60 лв
ПРОМО
-7%
Kid Cal (Калций и Магнезий за Деца) - 100 Дражета
43.00 лв
40.00 лв
ПРОМО
-12%
Omega 3-6-9 1000 мг - 100 Дражета
36.00 лв
31.70 лв
BerryDophilus - 120 Дъвчащи Таблетки
66.00 лв