Как действат антиоксидантите

Как действат антиоксидантите

Повечето хора са чували поне веднъж за богатите на антиоксиданти храни и добавки, които са полезни за здравето. Въпреки това мнозина може би не разбират какво точно са те и как работят в организма.

Какво представляват 

Антиоксидантите са съединения, способни да неутрализират свободните радикали и по този начин да намалят или предотвратят увреждането на клетките. Те са необходими за ефективното и здравословно протичане на физиологичните процеси. Само излишъкът от свободни радикали е опасен, защото може да доведе до развитие на всички видове хронични заболявания.

Образуват се в резултат на метаболитни процеси или влизат в тялото отвън. Имунните клетки ги използват за борба с инфекциите. Някои фактори, които увеличават производството на свободни радикали са:

  • Вътрешно възпаление ‒ важен е правилният избор на храни, които съдържат противовъзпалителни компоненти;
  • Замърсен въздух ‒ азотният диоксид и фините прахови частици могат да причинят различни възпаления, когато попаднат в организма;
  • Прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи ‒ те унищожат много важни елементи, които допринасят за човешкото здраве;
  • Цигарен дим ‒ разрушават важни за здравето клетки, които го правят по-уязвимо към различни боолести.

Тялото може да възпроизвежда самостоятелно някои клетъчни антиоксиданти, като глутатион, докато други идват от храни, богати на витамини. Хранителните вещества се намират в различни количества във всички растителни и животински продукти.

Месото съдържа и полезни вещества за борба със свободните радикали, но в много по-ниски количества в сравнение с плодовете, зеленчуците и билките, където са много по-силни. Антиоксидантите увеличават срока на годност и на естествените, и на преработените храни, поради което често се използват като хранителни добавки. 

Антиоксидантни добавки

Антиоксидантите могат да бъдат получени чрез химичен синтез на вещества. Така се създават аптечните витамини и някои ензими. Този метод на производство позволява максимална концентрация на мощните вещества.

По-добре е да запълните липсата на основни вещества в организма, преди всичко с помощта на естествени продукти. Антиоксидантните добавки могат да реагират с някои лекарства, така че е задължително да се консултирате с лекуващия си лекар, преди да приемете някои от тези таблетки. 

Дефицитът и излишъкът на витамини се проявяват по различни начини. Конкретна диагноза и препоръки могат да бъдат дадени само от лекуващия лекар. Като цяло, изследванията не са доказали, че приемането на конкретни препарати, било то като добавка или с храна, гарантира защита срещу болести. Най-добрият подход за осигуряване на нужния прием на антиоксиданти са правилните природни продукти и изборът на разнообразни храни.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Glutathione 250 мг - 60 Капсули
70.00 лв
Ubiquinol 100 мг - 60 Дражета
120.00 лв
CoQ10 100 мг - 30 Капсули
55.00 лв
ПРОМО
-23%
Quercetin + Bromelain - 120 Капсули
93.00 лв
72.00 лв
N-Acetyl Cysteine 600 мг - 100 Капсули
55.00 лв