Какво е ресвератрол и неговите ползи за здравето

Какво е ресвератрол и неговите ползи за здравето

Какво е ресвератрол - ползи за здравето, най-добрите му източници.

Средиземноморската диета се превърна в един от най-популярните режими на хранене през последното десетилетие, до голяма степен защото е гъвкава и вкусна. Нещо повече, експертите често оценяват диетата като най-здравословната, която съществува, благодарение на концентрацията й на растителни храни като зехтин, плодове, зеленчуци и ядки. Също така в основата на тази любима диета стои...? Умерени количества червено вино.

Това се дължи на факта, че червеното вино е богато на ресвератрол, съединение, което се намира не само във вашето мерло и сангвини, но и в черници, лилаво и червено грозде и фъстъци. Почитан заради своите укрепващи здравето свойства, ресвератролът е станал широко разпространен - толкова много, че сега е включен във всичко - от грижата за кожата до хранителните добавки. Всъщност данните от Future Market Insights разкриват, че добавките с ресвератрол са донесли 49 милиона долара само през 2019 г. и се очаква да нараснат с осем процента преди да достигнем 2028 г. Защо? Тъй като ресвератролът е свързан с множество ползи за здравето, включително се грижи за защитата на сърдечно-съдовото здраве. 

Заинтересувахте ли се? Ето няколко факти за едно от най-пленителните съединения наоколо.

Какво е ресвератрол?

Ето малко наука за вас: Ресвератролът е това, което е известно като „стилбеноиден полифенол“. Полифенолите се произвеждат естествено от растенията като защитен механизъм срещу нежелани нашественици и стресови фактори на околната среда, като ултравиолетова радиация, суша, гъбични инфекции и патогени. (Представете си го като собствената имунна система на растенията.) Изящният трик на природата е, че когато се консумират от хората, полифенолите действат като „редуциращи агенти“ и в комбинация с други хранителни вещества като витамин С и каротеноиди, предпазват телата ни от вреди.

Какви са някои от ползите от ресвератрола?

Едно от най-големите предимства на ресвератрола е, че той е естествен антиоксидант за сърдечно-съдовото здраве - важна част от благосъстоянието, но една от най-големите грижи за общественото здраве днес. Като антиоксидант, ресвератролът функционира на клетъчно ниво, за да ви предпази от вредните свободни радикали. Всъщност изследване, публикувано в списанието Nutrients през 2016 г., показва, че ресвератролът е способен да премахне свободните радикали и да предотврати оксидативния стрес, който е в основата на няколко заболявания. Освен това, ресвератролът органично подпомага сърдечно-съдовото здраве, като отчасти помага за генерирането на повече азотен оксид - природен газ, който допринася за отпускането на кръвоносните съдове.

Кои са някои от хранителните източници на ресвератрол?

В допълнение към червеното вино, лилавото и червеното грозде, черниците и фъстъците, Harvard Health съобщава, че ресвератролът се намира в множество храни и напитки, включително бяло вино, шам фъстък, какао, боровинки, червена боровинка и - нека чуем бурни аплодисменти за - тъмния шоколад. Други експерти твърдят, че е наличен и в сливи, нар, гроздови домати и малини.

Ако не можете да си набавите достатъчно ресвератрол от тези храни, обмислете, с одобрението на Вашия лекар, добавки с ресвератрол (които, трябва да изтъкнем, се приемат от един от най-известните ранни изследователи на ресвератрола - професора по генетика от Харвард - д -р Дейвид Синклер). Extra Strength Ресвератролът на NOW Foods например съдържа 350 mg точно това, което името му описва – повече транс-ресвератрол в 1 капсула (в сравнение с Натуралният им ресвератрол с 200мг в доза), в комбинация с екстракт от Polygonum cuspidatum. Транс-ресвератролът е най-изученият изомер на ресвератрола. Натуралния ресвератрол на NOW Foods пък предлагa предимствата на червеното вино - минус захарта, алкохола и потенциалния махмурлук. В тази фомула е комбиниран с допълнителни съставки като екстракт от зелен чай и гроздови семки например. Тези продукти са подходящи за вегани и вегетарианци, както и не съдържат ГМО.

Какви са страничните ефекти на добавките ресвератрол - и какво още трябва да знаем?

Според изданието на Biomedicines от септември 2018 г., ресвератролът не изглежда да има „изтощителни или токсични странични ефекти“. Излишъкът на ресвератрол обаче може да причини стомашни разстройства като гадене, повръщане или диария. Освен това, ресвератролът може да има отрицателни взаимодействия с някои лекарства, особено с разредители на кръвта.

В допълнение, тъй като ресвератролът се счита за фитоестроген, защото имитира естрогена в организма, някои експерти предполагат, че хората с хормонозадвижващ се рак, като рака на яйчниците и гърдата, трябва да избягват ресвератрол (още по-голяма причина да получите лекарско одобрение преди да предприемете суплементация с ресвератрол).

А ако получите зелена светлина? Вземете препоръчителната доза - и подобно на тези от Средиземноморието - се насладете на ползите от това отлично естествено съединение.

*Тези твърдения не са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата. Тези продукти не са предназначени за диагностика, лечение или предотвратяване на заболявания.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
Natural Resveratrol 50 мг - 60 Капсули
48.00 лв
Natural Resveratrol 200 МГ - 60 веган капсули
72.00 лв
Natural Resveratrol 200 мг - 120 Капсули
105.00 лв
EcoGreen Multi - 120 Таблетки
93.00 лв