Колаген за мъже - видове и ползи

Колаген за мъже - видове и ползи

Колаген за мъже: ползи, най -добрите видове и начин на употреба

Колагенът се е превърнал в една от най-популярните добавки сред жените, особено сред тези, които искат да подобрят външния вид на кожата и косата си, но тъй като колагенът помага за възстановяването и образуването на съединителна тъкан в тялото - той предлага и много ползи за мъжете.
По какви начини колагенът е полезен за здравето на мъжете? Независимо дали сте активен млад мъж, който иска да подпомогне възстановяването и храносмилането след тренировка, или застаряващ мъж, който се интересува от добавки за здраве и подвижност на ставите - колагенът има какво да ви предложи.
Нека да разгледаме по-долу как протеиновите добавки с колаген предлагат помощ за ставите, кожата, червата, сърцето и др.

Ползите от колагена за мъжете

Колагенът е вид структурен протеин, който се намира естествено в тялото, тъй като помага за изграждането на съединителната тъкан, включително на ставите, връзките, сухожилията, кожата, костите и лигавицата на стомашно-чревния тракт, и други органи.
Когато мъжете и жените навършат 40-те си години, те започват да произвеждат по-малко колаген като естествен страничен резултат от стареенето. За съжаление, тъй като производството на колаген се забавя, може да се наблюдава нарастване на общите „признаци на стареене“, като например дискомфорт в ставите и намалена еластичност на кожата.
Ежедневният прием на колаген като добавка на прах е удобен и ефективен начин да осигурите на тялото си градивните елементи, необходими за производството на собствен колаген.
Тези „градивни елементи“ се наричат аминокиселини, които образуват по-големи протеини. Колагенът е особено богат на аминокиселини, включително на глицин, пролин и аргинин - които предлагат широко разпространени ползи за възстановяването на мускулите, здравето на сърцето, здравето на ставите, подобряването на кожата и косата, съня и др.

Някои начини, по които добавките с колаген могат да бъдат полезни за мъжете:

Подпомага здравето на ставите - Колагенът е основен компонент на ставите и хрущялите, както и на сухожилията и връзките. Той допринася за подвижността и комфорта на ставите и играе ключова роля във възстановяването след тренировка, работа или движение. Например, при редовна употреба колагенът може да намали временната скованост на коляното само за една седмица и да намали дискомфорта след тренировка.
Подпомага здравето на червата - помага за образуването на лигавицата на червата, където играе роля за поддържане цялостта на червата и подпомага здравословното усвояване на хранителните вещества. 
Подпомага здравето на сърцето и артериите - Колагенът се намира естествено във вашите артерии и кръвоносни съдове, укрепвайки артериалните стени и спомагайки за поддържането на тяхното функциониране и цялост.
Помага за поддържане на здрава кожа - Този протеин е основен градивен елемент на кожата ви, като помага за поддържане на еластичността и нейния външен вид. Допълването с колаген може да подобри външния вид на пачи крак след 28 дни и тонуса на кожата след 8 седмици. Не забравяйте, че кожата ви държи нещата на място, както вътре, така и извън тялото ви. 
Образува лигавицата на органите - спомага за образуването на фасцията, която обгръща вашите органи, включително лигавицата на червата, което допринася за цялостното здраве.
Благоприятства здравината на косата - насърчава дебелината и растежа, като същевременно намалява накъсването на косата.
Съдейсва за здравословен и когнитивен сън - Някои аминокиселини, открити в колагена като глицин, са свързани със здравословния сън и психически функции. 

Най -добрите видове колаген за използване

Важно е да използвате добавки с усвоима форма на колагенов протеин, тъй като именно това позволява на аминокиселините действително да започнат работа по възстановяването на съединителната тъкан. Най-бионаличният вид колаген на прах е хидролизирания колаген, който е разграден на по-малки пептиди, които обикновено са по-лесни за храносмилане и усвояване от организма.
NOW Foods произвежда няколко форми на добавки с колагенов протеин, всяка с уникални съставки. Плюс това са без ГМО и се приготвят по хигиеничен и хуманен начин.
Колагеновият прах е безвкусен (освен ако не е ароматизиран умишлено) и може да се добавя към много различни рецепти и напитки - включително вода, кафе, смутита, супи и печени изделия. Една лъжичка съдържа малко над 10 грама колаген.
Протеиновите добавки от костен бульон са друг начин да включите колаген във вашата диета. Костният бульон съдържа колаген и същите аминокиселини, които спомагат за поддържането на здрави стави.

Колко колаген трябва да приемат мъжете?

Размерите на доза колаген на прах варират от 1,5 грама до 10 грама на порция, в зависимост от формата и вида на продукта (например прах срещу капсули). Обща препоръка за възрастни мъже е да започнат с приемането на 1 или 2 порции на ден, или около 10 до 20 грама колаген, и след това евентуално да повишат приема до 3 порции дневно.
Можете да приемате колаген по всяко време на деня, но последователността е от ключово значение за постигане на оптимални резултати, така че опитайте да се придържате към редовен режим. Важно е също така да се поддържа способността на тялото ви да произвежда и задържа колаген като следвате „диета за повишаване на колагена“, която включва храни богати на хранителни вещества, с високо съдържание на витамин С, антиоксиданти и основни минерали като листни зеленчуци, плодове, цитрусови плодове, дива риба, тиквени семки, месо, хранено с трева и ферментирали храни.
*Тези твърдения не са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата. Тези продукти не са предназначени за диагностика, лечение или предотвратяване на заболявания.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-12%
Collagen Peptides Powder - 227 g
51.00 лв
45.00 лв
UC-II Type - II Collagen 40 мг - 60 Капсули
82.00 лв
UC-II Type - II Collagen 40 мг - 120 Капсули
151.00 лв
ПРОМО
-18%
Men's Extreme Sports Multi - 180 Дражета
128.00 лв
105.00 лв
Men's Virility Power - 60 Капсули
50.00 лв