Обучение - Стави (Проблеми, здраве и продукти)

Написано от Веселин Добрев 22.10.15 0 Коментари Новини,
  • Какво са Ставите

Ставите са местата където две или повече кости осъществяват контакт.Те са създадени така, че да осигуряват подвижност (с изключение на черепните кости) и да осигуряват механична упора. Основно се класифицират Структурно и Функционално.

  • Структурна класификация

Структурната класификация дели ставите според типа съединителна тъкан ,която свързва костите.Съществуват 3 типа стави:
-    Фиброзни стави – костите са свързани от плътна съединителна тъкан ,богата на колаген.
-    Хрущялни стави – връзката се осъществява с помоща на хрущял.
-    Синовиални стави – костите не са директно свързани.Връзката между костите се осъществява с помоща на ставна капсула.

Ставна капсула - Ставната капсула е съединителнотъканна структура, която обвива и предпазва ставната кухина. Отвътре ставната капсула е тапицирана от тънка, мека тъкан, наречена синовия. Вътрешността на ставната кухина е изпълнена с определено количество течност, наречена синовиална, която осигурява гладкото движение на повърхностите в ставата. 
Функционална класификация

Функционалната класификация се определя от степента на подвижност на ставите и ги дели на три типа:
-    Синартрозни – фиксирани стави, без движение (напр.черепните кости)
-    Амфиартрозни – леко подвижни стави (напр.прешленните стави)
-    Диартрозни – свободно движещи се стави, като тези, които свързват костите на крайниците с тези на торса, раменете и таза.Всички диартрозни стави са Синовиални.

  • Движения на ставите

-    Сгъване – движението ,при което се намалява ъгъла между две съседни кости (напр.докосването на рамото с ръката от същата страна)
-    Разгъване – движението, при което се увеличава ъгъла между две съседни кости (напр.протягането на краката повреме на ходене)
-    Привеждане – привеждане на крайник до средата (напр.събиране на краката при плуване по гръб.
-    Абдукция – движение, обратно на привеждането.
-    Ротация – движение по надлъжната ос(напр.кръгови движения с врата).

  • Наранявания на ставите

-    Навяхване – нараняване на става, провокирано от разтягане или скъсване на лигамент.Обикновенно се среща при глезените, коленете, китките и пръстите.
-    Дислокация – отделяне на една от костите, там където тя среща ставата.Причинява се от прекалено сгъване или пряк удар.
-    Фрактура – костта се напуква или разчупва.

Основните лечения на навяхванията и дислокациите са почивка, лед и обездвижване.Ако нараняването обаче е сериозно, тогава медицинската помощ е задължителна.

  • Ставите и спорта

Ефектът на спорта върху ставите, подобно на останалите тъкани ,е положителен и укрепващ.
При силовите тренировки ,натоварването и стреса в ставите, водят до износване на ставния хрущял, което с времето причинява дискомфорт и затруднения, дори в покой.Ако процесът се задълбочи, може да се стигне до невъзможност за нормално функциониране на ставата.

  • Ставно здраве

Първото и основно правило за всеки, който иска спортно дълголетие и ставно здраве е ЗАГРЯВКАТА.
Независимо от вида спорт, всяка тренировка трябва да започва с раздвижване, разтягане, сгъване, ротация и други движения, които водят до отделяне на синовиална течност, която играе ролята на смазка и намалява триенето, породено от предстоящото натоварване.

  • Хранене и Стави

Подобно на всички останали структури в тялото ,ставите и съединителните тъкани ,имат нужда от хранителни вещества за да се възстановяват и изграждат.
На първо място е протеина, които е основния градивен елемент на всички тъкани в тялото и придава гъвкавостта и еластичността на ставите.
Освен протеин, ставите е доказано ,че имат нужда от есенциални мастни киселини или по-специално Омега-3.Омега-3 мазнините имат доказан и силно изразен противовъзпалителен ефект и редовният им прием би могъл да предпази от развитието на артрит и други дегенеративни заболявания.
Въглехидратите от своя страна имат роля в изграждането на ставната(синовиална) течност, която освен, като естествена смазка за ставите, играе ролята на храна за хрущялите.

Основно правило при грижата за здравето и в частност за здравето на опорно-двигателния апарат е ПРЕВЕНЦИЯТА. 

  • Продукти за Стави

Glucosamine (Глюкозамин) – представлява амино-монозахарид , който се среща естествено в тялото.Ползва се основно за намаляване на пораженията от артрита, но може да бъде много полезен на всеки спортуващ ,като намалява болките в ставите, забавя загубата на покривна хрущялна тъкан, служи като градивен материал на хрущяла и подпомага изграждането на нова хрущялна тъкан.
Препоръчителната доза на Глюкозамина е 500-1500мг дневно ,разделена на три приема.
Възможно е наличието на алергия към Глюкозамина, като симптомите са подуване и болки в ставите.При поява на някой от симптомите приемът трябва да се прекрати незабавно.

Chondroitine (Хондроитин) – е една от най-важните съставки на съединителната тъкан.Една от основните му ползи е способността му да предотвратява навлизането на вода и вредни вещества във възпалените сухожилия и стави.В резултат на тази негова способност, заздравяването на заболелите стави и сухожилия става много по-бързо.Тъй като се произвежда в тялото ,приемът му в големи дози е излишен, без наличието на възпаление.
Оптималната доза при профилактика е 1г дневно, разделен на три приема.При наличието на възпаление дозата трябва е поне 1.5г дневно, отново разделена на три приема, като е препоръчително приемането му с храна.Неблагоприятни странични ефекти от употребата на Хондроитин се наблюдават само при много големи дози за дълги периоди от време(над 10г дневно за повече от месец).

MSM (Метилсулфонилметан) - е естествена форма на органична сяра, която се съдържа в тъканите на всички живи организми.Сярата намира огромно приложение в спорта, като средство в борбата с контузиите.Основни ползи от сярата са възпрепятстване появата на възпаления в ставите, сухожилията и мускулите, дезинфекция на кръвта, свързвайки се с тежките метали в нея, силно детоксикиращо действие и подобряване дейността на имунната система.
Оптималната препоръчвана дневна доза ,при умерен спорт, е 1-4г дневно.
Дозировката при активно/професионално спортуващи ,може да достигне 8г дневно, като предозиране и свързаните с него странични ефекти не се наблюдават при приема на МСМ дори при много високи дози.

Hyaluronic Acid (Хиалуронова киселина) – е съставна част на синовиалната течност, която смазва ставите в човешкото тяло.Киселината представлява плътен гел, който смазва и предпазва ставите.Ролята и в тялото е същата, като на маслото в двигателя на автомобил, което с времето губи вискозитет с което губи и способностите си да предпазва металните повърхности в мотора.С напредване на възрастта количеството Хиалуронова киселина произвеждана в тялото ,намалява ,което от своя страна води до износване на хрущялната тъкан.
Основните ползи от Хиалуроновата киселина включват, силно изразен противовъзпалителен ефект ,антиоксидантна протекция, подобрена и възстановена еластичност и хидратация на ставите и кожата, подобрено и ускорено заздравяване на рани и др.
    *Оптимална препоръчвана доза е 200мг дневно.

Celadrin (Целадрин) – е една от най-новите и ефективни съставки ,предназначени за ставното здраве.Представлява съединение получено чрез естерификацията на патентован комплекс мастни киселини.Притежава силно изразен противовъзпалителен ефект и  систематично смазва клетъчните мембрани в тялото, осигурявайки оптимален флуйдитет и еластичност на клетките. Тази еластичност и флуйдитет са особено важни за клетките изграждащи костите, сухожилията и ставите, тъй, като те са под постоянно напрежение и стрес. Има доказан кумулативен(натрупващ) и възстановителен ефект.
Препоръчителната дневна доза е 350мг три пъти дневно.

       

UC-II Type II Collagen (Колаген) - Колаген „Type II” е форма на натурален колаген, извлечен от пилешки хрущял. Колагенът е една от основните съединителни тъкани в тялото, осигуряваща мобилност и подържаща здравината на ставните кости. Колагенът е принципно структурният протеин в хрущяла, който е отговорен за разтегливостта и здравината. Продуктът работи заедно с имунната система  като подържа ставите здрави и промотира ставната еластичност и мобилност.

Bovine Cartilage (Волски Хрущял) – използва се главно с цел подобряване гъвкавостта на сухожилията и ставите.Подобрява и укрепва функцията на съединителната тъкан и хрущялите и има силно изразен „пречистващ“ ефект върху кожата.Естествен източник на Хондроитин, Колаген и натурални лигаменти.

  • Допълнителни продукти

Omega-3 (Омега 3) – едно от многото приложения на Омега-3 мастните киселини е в борбата им със ставните проблеми и възпаления.Доказано забавят дегенеративните процеси при артрит и модулират възпалителните процеси ,като по този начин значително намаляват болките в ставите.Отлична добавка към всеки друг продукт за стави.Оптималната дозировка за един Омега 3 продукт ,трябва да гарантира поне 3г комбинирано ЕПА+ДХА дневно, като приемът може се раздели през деня или цялото количество да се приеме наведнъж.

Vitamin C (Витамин Ц) – е важен при формирането на хрущялната тъкан, колагена и синовията.Освен това притежава изключително силни противовъзпалителни свойства и е отлична добавка към всяка друга добавка за стави.Отлично се комбинира с Глюкозамин и Хондроитин.В зависимост от степента на спортното натоварване и естеството на проблема (ако съществува такъв) за оптимални дозировки се приемат стойности от 1-4грама дневно, разделени препоръчително на 2 приема през деня.

Boswellia (Босвелия) – представлява смола, която се извлича от Индийското дърво Босвелия.Основно нейно качество е положителния ефект, който оказва при заболяване от артрит и/или други дегенеративни и възпалителни процеси в ставите.В основата на това нейно качество седи способността на активните и съставки(тритерпеноидните киселини) да регулират активността на ензима 5-липоксигеназа, който е отговорен за синтеза на левкотриени, които от своя страна са един от основните фактори за възникването на възпалителни процеси.

Остави своето съобщение