Обучение - Храносмилателна система

Написано от Веселин Добрев 22.10.15 0 Коментари Новини,

Храносмилателната система е основна и жизненоважна система, благодарение на която хранителните веществата от външната среда преминават и се усвояват във вътрешната (организма). В нея се осъществяват различни процеси свързани с храната - предвижването през храносмилателния канал, механичното и химично разграждане, резорбцията (усвояване) на хранителни вещества и изхвърлянето на неизползваните остатъци във вид на фекални маси. Храносмилателната система се състои от храносмилателен канал и допълнителни жлези (слюнчени жлези, черен дроб, задстомашна жлеза).

Храносмилателният канал започва от устната цепка и завършва с аналното отвърстие. По цялата си дължина, той непрекъснато се разширява, стеснява и образува множество извивки. При човека храносмилателния канал се състои от устна кухина, гълтач, хранопровод, стомах, дванадесетопръстник, тънко и дебело черво.

Приетата храна се подлага първо на механично раздробяване от зъбите в устната кухина. В устната кухина започва и химичното и разграждане под действието на слюнката. От там храната преминава през гълтача и навлиза в хранопровода, след което попада в стомаха. В стомаха тя се подлага на действието на стомашния сок, след което преминава към дванадесетопръстника. В дванадесетопръстника се отварят каналите на черния дроб и задстомашната жлеза. От тук храната навлиза в долните отдели на тънките черва, където става резорбцията на хранителните продукти. Накрая храната достига до дебелото черво, след което напуска организма през аналното отвърстие.

Пробиотици и Ензими

Ензими

Ензимите са молекули, които катализират биохимичните процеси в клетката. Типичните ензими представляват белтъци или белтъчни комплекси. С тяхна помощ биохимичните реакции в организма могат да бъдат ускорени до 1 000 000 пъти. Принципът на тяхното действие се изразява в снижаване на енергетичната бериера за протичането на дадена реакция, до стойности, гарантиращи протичането и без това да нарушава термодинамичното равновесие в организма. До момента са открити над 4 000 ензима.

Храносмилателните ензими от своя страна са биокатализатори, които ускоряват скоростта на разграждане на биологичните макромолекули като въглехидрати, белтъци и мазнини до техните по-прости градивни елементи. Без да се разградят до своите градивни блокове тези нутриенти не могат да бъдат усвоени от организма.

Така например, под действие на храносмилателни ензими въглехидратите се разграждат до моно- и дизахариди, протеините до аминокиселини, а мазнините до мастни киселини. По този начин се улеснява абсорбцията (усвояването) на хранителните вещества, без органзмът да израходва твърде много енергия. Храносмилателните ензими се намират главно в храносмилателния тракт на животните и на човека.

Пробиотици

Повечето учени определят пробиотиците като „живи микробни хранителни добавки, които влияят благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс“.Влиянието им върху човешката физиология е огромно и продължава да бъде обект на все повече наблюдения и проучвания.Основни направления върху които оказват благотворното си влияние пробиотиците са:

 • Антитуморен ефект на дебелото черво
 • Сърдечни заболявания
 • Урогенитални инфекции
 • Модулация на имунната система
 • Алергии

Ензими влагани в продуктите на NOW Foods

Алфа-Галактосидаза е ензим, който участва в разграждането на белтъчини и мазнини.

Амилазата е основен ензим, който се произвежда в човешкото тяло. Амилазата служи за разграждането на въглехидратите, основния източник на енергия за организма.

Глюкоамилаза е ензим, който служи за разграждането на въглехидратите.

Инвертаза е ензим, който служи за разграждането на захарта, която е комбинация от фруктоза и глюкоза.

Липаза е основен ензим в човешкото тяло, който подобрява разграждането на мазнините.

Малцова Диатаза е ензим, който подобрява цялостното храносмилане и въглехидратния метаболизъм.

Протеаза е ензим, който се произвежда в човешкото тяло. Протеаза служи за разграждането и усвояването на белтъчините.

Бромелаин е ензим, които се извлича от плодовете на ананаса. Служи за разграждане на белтъците. Спецификата на бромелаина се състои в това, че действа еднакво добре както в киселинна, така и в алкална среда. Като второ важно за спортуващите качвство се отличава способността му да скъсява времето за възстановяване от мускулна треска, схващания и др. състояния на мускулен дискомфорт.

Папаин е ензим, който се извлича от плода Папая. Папаинът помага за разграждането на въглехидрати и белтъчините.

Пептидаза е ензим, който служи за разграждането на белтъчините.

Пектиназа е ензим, който спомага за разграждането и усвояването на пектина.

Хемицелулаза е ензим, който съпътства целулазата. Хемицелулаза спомага за разграждането на плодовите въглехидрати.

Киселинна Малтаза е ензим, който не се разрушава от киселините в стoмаха. Киселинна Малтаза спомага за разграждането на малца, въглехидрат от някои нишестени продукти.

Бета-Глюканаза е ензим, който тялото не може да произвежда само. Бета-Глюканаза спомага за разбиването на клетъчните стени на растителните храни и усвояването на фибрите.

Фитаза е ензим, който спомага за разграждането на фосфора в тялото.

Ксиланаза е ензим, който спомага за разграждането на растителните храни и не може да бъде синтезиран от човешкия организъм.

Целулаза е ензим, който служи за разграждането на целулозата, нарична още скорбяла.

Панкреатин се секретира от задстомашната жлеза и представлява комплекс от три ензима – протеаза, липаза и амилаза, които съответно участват в разграждането на белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Натокиназа е ензим, който се извлича от традиционна японска ферментирана соя, наричана нато. Ензимът атакува и разгражда миниатюрните фибри (фибрин), които формират здрава мрежа и образуват запушвания в кръвоносните съдове, в резултат на което кръвоносните съдове се стесняват или в по-лошия случай запушват, което може да доведе до фатални последици. Стесняването на кръвоносните съдове поради отлагане на фибрин води до повишаване на кръвното налягане (хипертония). Приемът на ензима натокиназа подобрява циркулацията на кръвта в кръвоносните съдове, регулира кръвното налягане в нормални граници, предпазва от поява на тромбоцити и дава силна подкрепа за сърдечно-съдовата система.

Серазими (Serrazimes) са ензими извличани от гъби и абсолютен аналог на ензимите Серапептаза. Серазимите подобряват цялостното храносмилане и усвояване на храната. Серазимите имат противовъзпалитене ефект, стимулират имунната система и понижават стреса. Ценно качество на серазимите е подържането на сърдечната функция и здраве.

Пробиотични бактерии влагани в продуктите на NOW Foods

Бифидобактериум Бифидум

Това е важен пробиотичен микроорганизъм, който се намира предимно в лигавицата на дебелото черво, а в най-високи концентрации и във вагиналния тракт. Пречи на колонизацията на патогенни бактерии, като се свързва с чревната стена и отнема от хранителните вещества, нужни на вредните бактерии. Произвежда млечна и оцетна киселина, които понижават чревното pH  като по този начин затрудняват още повече размножаването на нежеланите бактерии.

Бифидобактериум Лонгум

Това е бактерия, която обитава дебелото черво. Бактерията намалява честотата на стомашно-чревни нарушения (диария, гадене, запек и тн.) и помага за храносмилателната функция и комфорт.

Лактобацилус Ацидофилус

Това е пробиотична бактерия и е една от най-важните микроорганизми в чревния тракт на човека. Изследвания показват, че някой щамове Лактобацилус Ацидофилус играят важна роля в овладяването на чревни инфекции, както и за подобряване на храносмилането на млечни продукти, чрез разграждане на млечната захар (лактоза). Съща така, стимулират имунната реакция срещу нежелани чревни микроорганизми, включително вируси.

Лактобацилус Булгарикус

Бактерия, която вирее единствено на територията на Балканския полуостров и се използва за образуването на киселото мляко.

Лактобацилус Паракасеи

Подпомага усвояването на храната и подсилва имунната система, като се бори с лошите бактерии.

Стрептококус Термофилис

Това е есенциална бактерия, която се използва при производството на млечни продукти.

Бифидобактериум Лактис

Тя е полезна за подпомагане и балансиране на здравословна чревна флора, за поддържане на имунната система, за стимулиране на усвояването на хранителни вещества, както и за детоксикация на червата, кръвта и черния дроб. За разлика от повечето видове Бифидобактериум, тя е с висока толерантност към кислород, соли и киселини.

Лактобацилус Рамносус

Те се заселва предимно тънките черва и в със силна устойчивост към киселини и жлъчни соли. Стимулира имунната система, закрепва се много добре към чревната стена и помага при активизиране на ензима лактаза.

Лактобацилус Саливариус

Това е благотворна бактерия, която има редица полезни качества.Подпомага храносмилането, бори се с лошите бактерии и подсилва имунитета.

Сахаромицес Боларди

Това е пробиотик, който преживява киселинната среда на стомаха.Той балансира чревната флора и подпомага храносмилането, като предпазва от вредни бактерии.

Продуктово инфо - категория Храносмилане

Бетаин хидрохлолид – Betaine HCL

Бетаинът е източник на солна киселина, която е основен компонент на стомашните сокове. Нивата на солна киселина в стомаха са свързани с регулирането на ферментационните процеси в него и активирането на ензима пепсин, който разгражда протеините. Използва се за лечение при хипокалиемия (дефицит на натрий).

Глициризинова киселина – DGL

Тя притежава силни съставки, които облекчават и ускоряват заздравяването на мембраните на лигавицата, подсилват и укрепват лигавиците на стомаха и тънките черва и ги предпазва от поява на гастрити, язви и други проблеми. Изследванията показват силно положително влияние върху язви при продължителен прием на DGL.

GR 8 Dophilus

Това e специална формула от пробиотици създадени да имат по-добра топлинна толерантност и стабилност на щамовете при съхрание на стайна температура. Това е гарант за качеството и ефективността на продукта, при продажба в стайни помещения, понеже не се уврежда неговата консистенция, ако не се съхранява в хладилно помещение на ниски температури.

Капсулите са със специално покритие, която позволява тяхното разграждане да се осъществи единствено в тънките черва, като преминат невредими през суровата киселинна среда на стомаха. Продуктът е комбинация от осем различи вида бактерии, които подобряват храносмилането като подобряват функцията на тънките черва (разграждане на млечни продукти, блокират ферментационните процеси).

Psyllium Husk

Спомага стабилизирането на кръвната захар, като действат на панкреаса за отделянето на повече инсулин, както и за контролираното разпадане на гликоген в черния дроб. Проблемът, при хора страдащи от диабет, е че не могат да произвеждат достатъчни количества от хормона инсулин или не телата им не могат да го използват.

Приемът на Psyllium Husk като хранителна добавка е опция за контрол на кръвната захар. В медицинско проучване хора, които страдат от диабет, са били суплементирани с Psyllium Husk сутрин и вечер като добавка към храната. Изследването е показало по-ниски нива на глюкоза в кръвта след всяко хранене.

Plant Enzymes

Предоставя пълноценен комплекс от вегетариански ензими, които са активни при различна киселинност в храносмилателната система. Протеаза (Protease) разгражда протеини, Амилаза (Amylase) разгражда скорбяла, Липаза (Lipase) разгражда мазнини. Целулаза (Cellulase) разгражда фибри, а Лактаза (Lactase) разгражда лактоза (млечна захар). Папаин (Papain) и Бромелаин (Bromelain) служат главно за разграждане на протеини. 100% вегетарианска формула.

Papaya Enzymes

Продуктът комбинира различни ензими като основен е папаин(извлечен от плода папая). В състава още се включват бромелаин, протеаза, липаза, целулаза и алфа-амилаза. Приети след хранене, дражетата придават свеж дъх в устната кухина(в продукта има мента и хлорофил) и стимулират храносмилането. Недостигът на ензими води до образуване на киселини и газове в стомаха, както и нарушения в нормалното темпо на човешкия метаболизъм.

Папаинът е незаменим ензим за тялото. Служи за цялостното и пълноценно смилане на храната, в частност белтъците. С напредването на възрастта тялото ни започва да произвежда все по-малки количества от така нужните ензими. При заболявания, прекомерна употреба на тютюневи изделия и алкохолни напитки производството на ензими в панкреаса намалява драстично. Това води до непълното усвояване на хранителните вещества поети чрез хранителните продукти.

Caprylic Acid

Натурално извличанa наситена мастна киселина, която се използва за традиционно лечение на вътрешни болести. Тази мастна киселина е известна още като октаноична киселина. Тя представлява къси и средноверижни триглицириди, които се съдържат природно в кокосовото, палмовото масло и млякото на бозайниците. Спомага за поддържане пълноценното усвояване на храната, поради способността да въздейства върху здравословния баланс на чревната флора.

Намалява процесите на ферментация образувани от неблагоприятните за храносмилателната система гъбични образувания.Използва се масово за лечението на бактериални инфекции. Поради сравнително късата си верига, киселината има способността да преминава стените на мастните клетки, което увеличава ефективността и срещу бактерии, които виреят в липидна среда.

Probiotic-10 (25 Bilion)

Съчетава широко разнообразие от пробиотици.Във формулата са добавени фруктоолигозахариди, които стимулират и поддържат здравословното размножаване на бактериите бифидус и ацидофилус.Формулата е най-концентрираната на пазара със 25 милиарда пробиотици в капсула от 10 различни щама.

Optimal Digestive System

Продуктът съдържа бленд от ензими, които не са генно-модифицирани и чиито произход са ядивни плесени (гъбични микроорганизми). Ензимите в Optimal Digestive System повишават усвояемостта на широк спектър от храни, включително бобови и кръстоцветни зеленчуци (зеле, броколи, карфиол и др.). В продуктът се съдържат следните ензими:

 • Aлфа-галактозидаза (спомага за усвояването на олигозахаридите, главните причинители на газове)
 • Aмилаза (оптимизира усвояването на въглехидратите)
 • Глюкоамилаза (спомага разграждането на полизахаридите до глюкоза)
 • Инвертаза (разгражда захарозата до глюкоза)
 • Липаза (разгражда мазнините)
 • Малцова диастаза (спомага смилането на въглехидратите, извлича се от ечемик)
 • Протеаза (спомага за смилането на въглехидратите от житни култури – „омекотява“ глутена)
 • BioCore Optimum (патентован ензимен бленд)

Digest Ultimate

Това е формула с пълен спектър от ензими, с изключително висока биоактивност, които подпомагат тялото при разграждането на белтъчини, мазнини и въглехидрати. За разлика от другите ензимни формули, продуктът е зареден с подбрани ензими за разграждането на фибрите, захарите и други по принцип неразградими растителни вещества.

Така продуктът подобрява биологичната усвояемост и хранителната стойност на плодовете, зеленчуците и зърнените храни, като редуцира дискомфорта, породен при техния прием. В допълнение, ензимите в Ензимите, които са включени в продукта остават стабилни в стомаха, поради широкия спектър от PH, който поддържа.

BerryDophilus

Продуктът е комбинация от няколко щама бактерии пробиотици с цел да подържа функционирането на стомашно-чревната перисталтика. Пробиотиците участват директно в процесите на производство на някои вещества и ензими и предпазват тялото ни от вредните бактерии и микроорганизми. В допълнение, здравословната чревна флора подпомога създаването на подходящи условия за усвояване на необходимите за тялото хранителни вещества.

Формулата включва в състава си и така наречените фруктоолигозахариди, за да се подпомогне здравословното развитие на пробиотиците ацидофилус и бифидус. Продуктът може да бъде приеман пълноценно както от деца, така и от възрастни. Във формулата се използва като подсладител естествения монозахарид ксилитол, който за разлика от захарта е напълно безвреден за здравето на зъбите.

Остави своето съобщение