Обучение – Имунна системa

Написано от Веселин Добрев 22.10.15 1 Коментари Новини,

Имунната система е съвкупност от голям брой жлези, органи и произвежданите от тях клетки и белтъци. Основната им функция е разпознаването и неутрализирането на всички чужди за организма вещества (антигени), които могат да представляват заплаха за организма. С други думи казано, имунната защита действа на принципа предпазване на „своето” и унищожаване на „чуждото”. Особено важно за целта е разпознаването – прецизна функция, без която имунната система може да нападне собствените ни клетки. За щастие природата е измислила мъдър метод, чрез който да извърши това. Този метод е свързан с химическите маркери, наречени антигени, които всяка клетка съдържа. Тези антигени могат да се сравнят с лични документи. Ако имунната система „забележи” подозрителен субект (чужд антиген на вирус), тя първо „иска личните му документи”, за да се разбере въпросната клетка дали е собствена или „нашественик”.

Когато имунната система се поддържа в оптимални нива, честота на разболяване е по-ниска, и е по-малко вероятно да развием анормални клетки. Също така, когато се разболеем или имаме някакво физическо нараняване, здравата имунна система осигурява възможно най-бързо възстановяване. В някои по-сериозни случаи, например рак, силата на имунната система буквално може да определели разликата между живота и смъртта. Без здрава имунна система тялото и умът изпадат в състояние, което значително удължава времето за възстановяване на основните жизнени процеси.

Добър индикатор за състоянието на нашата имунна система е колко енергични и живи се чувстваме. Ако се почувствате отпаднал или слаб, то най-вероятно имунна Ви система е отслабнала. Ние интуитивно сме наясно с това и използваме изрази като :”паднали са ми батериите”, „нямам сили да гледам". Силната имунна система, не само определя здравето на нашето тяло, но и психическото ни състояние. От основно значение за тялото и ума, е да се поддържа оптимално
здрава имунна система.
 
 Фактори които влияят върху имунната система:
 
1.    Лошото хранене: в съвременната храна липсват много от витамините, минералите, антиоксидантите и други хранителни съставки, които са от съществено значение за да може тялото да поддържа здрава имунна система. Плодовете по магазините най-често са откъснати зелени преди хранителните вещества в тях да могат да се развият. Зеленчуците често се отглеждат в изтощени почви (когато почвата е изтощена всичко, което расте там очевидно не разполага с пълната гама от хранителни съставки), месото идва от стада, които не само се хранят с нитратна храна, но често се инжектират с хормони и стероиди. Храна, която не е прясна често се обработват, за да се удължи срока на годност – чудесно за магазин, но може би не е най-доброто за нашето здраве. Имунната система се нуждае от качествена храна, за да функционира добре. Ако само няколко витамини или минерали, които се жизнено необходими в определен момент не са достъпни в точните количества, нашата имунна система ще бъде застрашена.

•    Aloe Vera  -  подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Има имуностимулиращо действие и предпазва организма от вируси и болести.

                 
•    Candida Clear - Оптимизира здравословния баланс на бактериите в храносмилателната система, които са от основно значение за качествено храносмилане и прочистване на паразитите и вредните агенти, причиняващи заболявания и разтройства в храносмилането. Бактериите, живеещи в храносмилателната система не само спомагат за храносмилането, но и произвеждат определени витамини и подобряват процесите на детоксикиране.

              

•     Colostrum - съдържа много полезни вещества, най-важните от които са: имуноглобулини (предпазват от болести и вируси), лактоферини (предпазват от вируси, които намаляват имунната система, СПИН, ракови образувания), богати на пролин полипептиди (регулират имунната система) и витамини (предимно от В групата). Коластрата унищожава вредните за организма бактерии и предпазва от вируси. 


 2.    Стрес: когато сме под стрес, еволюцията е проектирала телата ни да се подготвят за действие чрез пренасочването на всички ресурси към мускулите. Телесни функции считани за ненужни в критични ситуации се преустановяват временно.Такива са например храносмилането, възстановителни механизми и функцията на имунната система. Докато това е било добре през по-голямата част от човешката история, когато стреса неизменно включва опасности, които бързо преминават, модерният начин на живот често включва ситуации, в които ние сме постоянно под стрес.Това означава, че нашите възстановителни механизми и имунна реакция са непрекъснато понижени. Това положение може значително да се усложни от липсата на достатъчно сън – основната  възможност за тялото да се възстанови. С течение на времето стресът и липсата на сън влошават здравето ни и забързват стареенето. 


•    Melatonin -.При високи нива на мелатонин  в мозъка, събужданията през нощта значително намаляват, а качеството на съня се подобрява. Той регулира нивата на другите хормони с цел по-здрав сън и отпускане на тялото. Занижените нива на  могат да доведат до нарушения в качеството на съня или пък чувство на безпокойство и страх, а понякога и продължителна умора и агресия към околните.

•    Super Cortisol Support  -  формула на билкова основа, създадена да поддържа нивата на кортизол в организма в нормални граници. При стрес производството на кортизол може да се увеличи и като резултат се наблюдава увеличаване на подкожните мазнини и трудно нормализиране на кръвната захар. 

•    Indole-3-Carbinol - подпомага регулирането на здравословния хормонален баланс както при мъже, така и при жени, по-този начин стимулирайки здравословното състояние на гърдите, простатата и другите репродуктивни органи.

•    DMAE - изключително подходящ продукт за стимулиране на  нервната система, фокуса и концентрацията. Унищожава свободните радикали.

•    Vitamin D  - Витамин Д е известен поради благоприятното си действие върху костите, но последни иследвания разкриват, че също така подобрява имунната система. Понеже Витамин Д влиза в контакт с много звена на имунната система,съответно ниската концентрация на витамина предразполага към заболявания и инфекции.

•    Panax Ginseng - Имуномоделиращият му ефект се дължи на това, че биологично активните му съставки стимулират образуването на така наречените Т-килъри, вид клетки на имунната система, които унищожават попадналите болестотворни микроорганизми в организма ни. Гликозидите са основната биологично активна съставка на жен-шена

•    Витамин "C" е водно разтворим витамин и е незаменим,
защото тялото не може да го синтезира и трябва да се приема ежедневно. 
Витамин Ц има силно антиоксидантно действие, 
което съдейства за здравословното състояние на зъбите, венците и костите. 
Помага при заздравяването на раните и фрактурите.
Предотвратява появата на скорбут, изгражда устойчивост при инфекции, 
заздравява кръвоносните съдове, спомага при абсорбирането на желязото. 
Препоръчва се приемът на "Sustained Release/Time Released", понеже организмът не може да усвои наведнъж
големи количества.

•    Хрущял от акула - Някои вещества в хрущяла от акула демонстрират антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Мукополизахаридите са не само регулатори на имунната система, но имат и противовъзпалително действие. Спортистите използват този продукт от години, главно при лечение на травми в костите и ставите. Прилага се при ревматоиден артрит, артрози (шипове), разрушаване на костите и остеопороза, трудно зарастващи рани, псориазис, кожни заболявания и очни усложнения на диабета, разтваря тромбите.

•    Ехинацея е Силен стимулант за имунната система. Според проведени клинични изследвания, ехинацея увеличава имунната функция с 50 -120%, след употреба в продължение на 5 дни. Ехинацея пречиства кръвта и лимфната система, като възпрепятства развитието на стафилококи, на стрептококи и други вируси, сред които грипни и такива, които водят до появата на херпес.

•    Котешкият нокът има силно действие и е много ефективен при проблеми със стомаха, и силни вирусни заболявания, 
стимулира Т-хелперните клетки, увеличава макрофагната активност, и се смята, че 
има определен антираков ефект. Освен, че е силен имуномодулатор, помага за отпускането на меките мускули в тялото(напр. Червата), кръвоносните съдове(намаля кръвното налягане) и има диуретични свойства.

1 Коментари

ЖУЛИЕТА хаджийска:
23.09.16, 07:49:18 AM
Отговор

Мога ли да комбинирам D3 със суперантиоксидант и как

Остави своето съобщение