7 начина за естествен хормонален баланс

7 начина за естествен хормонален баланс

Вашето тяло представлява сложна мрежа от жлези, органи и процеси, които си взаимодействат помежду си чрез хормоните. Тази хормонална мрежа съставя вашата ендокринна система.

Като основен регулатор на тялото ви, ендокринната система управлява телесни функции като настроение, сън, апетит, метаболизъм, сърдечна честота, сексуална функция, репродуктивни цикли, нива на стрес, телесна температура и вашия растеж и развитие.

Когато системата излезе от равновесие, можете да страдате от широк спектър от симптоми, в зависимост от пола и засегнатия хормон. Възможните признаци и симптоми включват:

  • Умора
  • Апетитни промени
  • Наддаване или загуба на тегло
  • Проблеми със съня
  • Кожни промени
  • Косопад
  • Остеопороза
  • Потиснато настроение
  • Чувствителност към студ или топлина
  • Промени с либидото
  • Задържане на вода
  • Инфекции на пикочните пътища
  • ПМС (предменструален синдром)
  • Промени в кръвното налягане или сърдечната честота
  • Нарушения на настроението, включително тревожност и депресия

Въпреки че лекарствата, отпускани по лекарско предписание, могат да помогнат за облекчаване на симптомите ви, също е добра идея да научите как да балансирате хормоните си по естествен начин. Когато се обърнете към първопричината на проблема си, тогава можете да намерите действително решение, а не просто маска за вашите симптоми.

Защо възниква хормонален дисбаланс?

Има много причини, поради които ендокринната система на човек може да излезе от равновесие. Докато медицинските състояния могат да повлияят на ендокринните жлези и органи, вашата среда и навиците на живот също могат да допринесат за създаването на хормонален дисбаланс.

Причините за хормоналния дисбаланс могат да включват:

  • Лошо хранене
  • Анорексия
  • Наднормено тегло
  • Инфекция
  • Тежка алергия
  • Хроничен стрес
  • Излагане на токсини
  • Медикаменти (анаболни стероиди)

Естествени стратегии за балансиране на хормоните.

Има няколко стратегии, които можете да предприемете, за да коригирате хормоналните дисбаланси по естествен начин, така че да можете да разрешите първопричината за проблема:

1. Намалете приема на захар и всяка храна, която има захар в нея.

При наличие на захар нивото на инсулина ви остава високо. Инсулинът е силен хормон, който може да изкара от баланс 5 други хормона - кортизол, глюкагон, растежен хормон, адреналин и норадреналин.

Ако вашият инсулин остава повишен твърде често или твърде дълго, тогава клетките на тялото ви може да се пренаситят и вече да не реагират на сигнала на инсулина, за да поемат захарта (глюкозата) от кръвта. Когато тялото ви развие тази инсулинова резистентност, това в крайна сметка може да доведе до появата на диабет.
Чувствителността към храната може да допринесе за хормонален дисбаланс чрез увеличаване на възпалението, което може да повлияе на хормони като кортизол. Затова може да се обърнете към вашия диетолог, да ви състави хранителен режим, съобразяващ се с чувствителността към определени храни. Най-често срещаната чувствителност към храните включва глутен и млечни продукти.

2. Поддържайте здравословна диета.

Тъй като възпалението може да наруши хормоналния баланс, включете противовъзпалителна диета, която включва сурови ядки и семена, както и пресни, органични плодове и зеленчуци.

Мазната риба като сьомга и скумрия осигурява добра доза здравословни мазнини под формата на омега-3 мастни киселини. Омега 3 са противовъзпалителни и са от съществено значение за създаването на определени хормони. Ако не получавате достатъчно омега-3 от риба, тогава трябва да помислите за прием на качествена добавка с рибено масло.

Тези риби също са добри източници на холестерол, който е необходим за синтеза на полови хормони като естроген и тестостерон. Холестеролът е необходим и за производството на витамин D.

Избягвайте риба, месо, птици и млечни продукти, които могат да съдържат хормони, стероиди или антибиотици. Стойте далеч от храни като преработени соеви продукти, обогатено бяло брашно, изкуствени подсладители и преработено растително масло, които могат да нарушат хормоналния баланс.

3. Поддържайте нивата на стрес по подходящ начин.

Хроничният стрес може да бъде основен фактор за създаване на хормонален дисбаланс. При постоянно изпомпване на кортизол и адреналин в отговор на стрес, надбъбречните жлези могат да се преуморят. Тези хормони на стреса сигнализират на кръвната захар да се повиши, кръвното налягане да се повиши, а храносмилането да се забави. Настроението и сънят също могат да бъдат засегнати. С времето повишените нива на хормоните на стреса могат да доведат до диабет, сърдечни заболявания, депресия и автоимунни разстройства.

Включете методи за облекчаване на стреса, които се вписват във вашия начин на живот. Йога, медитация и упражнения за дълбоко дишане са възможни варианти за предоставяне на време на тялото си за почивка и приспособяване към нуждите на живота.

Добавете билки, адаптогените са растителни вещества, които могат да осигурят подкрепа на надбъбреците, като помагат на тялото да се справи със стреса. Адаптогените работят, за да помогнат да върнете тялото си в нормална функция. Така че, ако хормонът е дефицитен или прекомерен, тогава адаптогенната добавка ще действа в обратна посока, за да възстанови хормоналния баланс.

Мака е адаптогенна добавка, която може да използвате за подобряване на функцията на хипоталамуса и хипофизата. Те са известни като "главни жлези" на тялото, тъй като те контролират функциите на много от другите жлези в ендокринната система.

4. Пазете се от токсини.

Химикалите, които могат да бъдат токсични за организма, са широко разпространени в днешния свят. Те могат да бъдат във въздуха, който дишате, храната, която ядете, водата, която пиете, и продуктите, които поставяте върху кожата си. Много от тези токсини се означават като ендокринни разрушители, защото могат да нарушат хормоналните процеси. 

Тук са изброени някои често срещани ендокринни разрушители и как да ги избегнем:

Пример: Отървете се от стара, напукана боя по стените си. Инсталирайте качествен воден филтър за вашата питейна вода и вашата баня / душ.
Не използвайте пластмаса за съхранение на вашата храна или напитки. Избягвайте консервираните стоки от компании, които не уточняват, че техните консерви не съдържат BPA и неговите заместители.

Може да е трудно да се избегнат всички токсини, така че е важно да засилите методите на детоксикацията на тялото си. Увеличете функцията си за изпотяване чрез упражнения или сауна терапия. Упражнението може също да засили циркулацията на вашите лимфни съдове, които пренасят токсини за неутрализиране и елиминиране.

5. Посдигурете си адекватен сън.

Получаването на по-малко от оптималния сън може да играе огромна роля за създаването на хормонален дисбаланс. Нарушаването на съня може да повлияе на много хормонални нива, включително кортизол и апетитен хормон, грелин. Стремете се да ви се събират поне 7,5 часа сън всяка вечер.

Ако имате проблеми със заспиването, ето няколко предложения, които могат да помогнат:

  • Изключете електрониката няколко часа преди лягане.
  • Прекарайте поне 30 минути навън на естествена светлина през деня. Широкият спектър от естествена светлина може да поддържа нивото на серотонин, така че вашето ниво на мелатонин да е подходящо за добър сън.
  • Стойте далеч от изкуствената светлина колкото е възможно повече след залез слънце.
  • Пийте достатъчно вода през целия ден, но спрете да пиете около 2 часа преди лягане. Това може да помогне за ограничаване на броя пъти, които трябва да се събудите, за да използвате тоалетната.
  • Помислете за временно използване на естествена добавка, за да помогнете за съня. Възможните възможности за избор включват GABA (гама-аминомаслена киселина) и мелатонин. Посъветвайте се с вашия лекар за насоки относно най-добрия вариант.

6. Избягвайте кофеина

Стимуланти като кофеин могат да предизвикат свръхпроизводство на хормони на надбъбречните жлези. Това е особено разрушително, когато се включват други хормонални стресори като токсини, бременност, хроничен стрес или недостатъчен прием на омега-3.

7. Бъдете информирани.

Консултирайте се със специалист консултант, който е добре запознат с конвенционалната медицина и естествените методи за балансиране на хормоните. Вашият лекар може да назначи кръвни изследвания, за да определи какви са нивата на хормоните ви. Преди да започнете някакво лечение (лекарства, биоидентични хормони, добавки или дори промени в начина на живот), обсъдете възможните неблагоприятни ефекти. Важно е да знаете как всичко, което правите или приемате, може да взаимодейства с каквито и да било състояния или лекарства.

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-26%
Omega-3 1000 мг - 100 Дражета
27.00 лв
19.90 лв
ПРОМО
-12%
Super Primrose Oil 1300 мг - 60 Дражета
36.00 лв
31.70 лв
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
ПРОМО
-21%
MCT Oil - 946 мл
89.00 лв
70.40 лв
ПРОМО
-12%
Omega 3-6-9 1000 мг - 100 Дражета
36.00 лв
31.70 лв