НАТУРАЛНИ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ - NowFoods.bg

BMI калкулатор – какво представлява

BMI калкулатор – какво представлява

Почти всеки, които се е занимавал малко по-сериозно с фитнес или е работил за сваляне на излишни килограми е открил и бми калкулатора. BMI или Body mass index (ИТМ на български) е онлайн средство за изчисляване на индекса на телесната маса, според възрастта и според ръста. Този калкулатор ще ви помогне за измерване на точното здравословно тегло спрямо факторите, които сте въвели. Ако се питате често “Колко трябва да тежа?”, то това е най-лесният и достъпен начин да си отговорите дали при вас е налице наднормено тегло, или то е нормално.

Формула за изчисляване на боди мас 

За да разберете вашият BMI, трябва само да разделите теглото си на килограми на квадрата на височината в метри. Формулата, с която се извършва изчисляването на БМИ е изключително лесна, а именно BMI = ТЕГЛО / ВИСОЧИНА². Чрез коефициент на тези фактори избраният от вас BMI калкулатор ще ви даде информация дали имате телесни мазнини за сваляне и колко са те. С тази формула няма как да отчетете пола и възрастта на някой човек, въпреки факта, че БМИ на мъжете е по-висока от BMI на жените. Също така БМИ е по-висока при хората на средна възраст, а при децата и възрастните хора тази цифра е по-ниска. 

Обобщена таблица със стойности на калкулатора

Ето и как да тълкувате ИТМ показателите, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО):


16 и по-малко
Изразен дефицит на телесно тегло
16 – 18.5
Дефицитно телесно тегло
18.5 – 25
Норма
25 – 30
Наднормено тегло
30 – 35
Затлъстяване първа степен
35 – 40
Затлъстяване втора степен
40 и повече
Затлъстяване трета степен (заболяване)

С помощта на тази таблица ще можете много лесно да се ориентирате с всеки един БМИ калкулатор без никакви притеснения. Ще разберете колко излишна телесна мазнина имате и ще можете да започнете процеса по нейното изгаряне. 

Индексирането на телесните мазнини се счита за нормално, ако е в рамките от 20 до 22. При мъжете тези стойности е добре да бъдат от 23 до 25. Данните показват, че при хората, чийто показател остава от 18 до 22, живеят по-дълго от тези, които страдат от проблеми с килограмите. 

Ако БМИ надвишава 25, това е сигурен сигнал, че трябва да предприемете промяна в своето ежедневие и начин на живот. Важно е да се отбележи, че формулата, използвана за изчисляване на индекса на телесната маса може да надценява скоростта на затлъстяване за хората от атлетична компилация, тъй като изчисленията не вземат предвид мускулната маса.


ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-20%
L-Carnitine Liquid - Tropical Punch - 1000 мг (465 мл)
62.00 лв
49.60 лв
L-Carnitine 500 мг - 60 Капсули
65.00 лв
L-Carnitine 500 мг - 30 Капсули
35.00 лв
L-Carnitine 500 мг - 180 Капсули
150.00 лв
L-Carnitine 1000 MG - 50 таблетки
85.00 лв