BMI калкулатор – какво представлява

BMI калкулатор – какво представлява

Почти всеки, които се е занимавал малко по-сериозно с фитнес или е работил за сваляне на излишни килограми е открил и бми калкулатора. BMI или Body mass index (ИТМ на български) е онлайн средство за изчисляване на индекса на телесната маса, според възрастта и според ръста. Този калкулатор ще ви помогне за измерване на точното здравословно тегло спрямо факторите, които сте въвели. Ако се питате често “Колко трябва да тежа?”, то това е най-лесният и достъпен начин да си отговорите дали при вас е налице наднормено тегло, или то е нормално.

Формула за изчисляване на боди мас 

За да разберете вашият BMI, трябва само да разделите теглото си на килограми на квадрата на височината в метри. Формулата, с която се извършва изчисляването на БМИ е изключително лесна, а именно BMI = ТЕГЛО / ВИСОЧИНА². Чрез коефициент на тези фактори избраният от вас BMI калкулатор ще ви даде информация дали имате телесни мазнини за сваляне и колко са те. С тази формула няма как да отчетете пола и възрастта на някой човек, въпреки факта, че БМИ на мъжете е по-висока от BMI на жените. Също така БМИ е по-висока при хората на средна възраст, а при децата и възрастните хора тази цифра е по-ниска. 

Обобщена таблица със стойности на калкулатора

Ето и как да тълкувате ИТМ показателите, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО):

 

16 и по-малко Изразен дефицит на телесно тегло
16 – 18.5 Дефицитно телесно тегло
18.5 – 25 Норма
25 – 30 Наднормено тегло
30 – 35 Затлъстяване първа степен
35 – 40 Затлъстяване втора степен
40 и повече Затлъстяване трета степен (заболяване)

С помощта на тази таблица ще можете много лесно да се ориентирате с всеки един БМИ калкулатор без никакви притеснения. Ще разберете колко излишна телесна мазнина имате и ще можете да започнете процеса по нейното изгаряне. 

Индексирането на телесните мазнини се счита за нормално, ако е в рамките от 20 до 22. При мъжете тези стойности е добре да бъдат от 23 до 25. Данните показват, че при хората, чийто показател остава от 18 до 22, живеят по-дълго от тези, които страдат от проблеми с килограмите. 

Ако БМИ надвишава 25, това е сигурен сигнал, че трябва да предприемете промяна в своето ежедневие и начин на живот. Важно е да се отбележи, че формулата, използвана за изчисляване на индекса на телесната маса може да надценява скоростта на затлъстяване за хората от атлетична компилация, тъй като изчисленията не вземат предвид мускулната маса.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-20%
L-Carnitine Liquid - Tropical Punch - 1000 мг (465 мл)
62.00 лв
49.60 лв
L-Carnitine 500 мг - 60 Капсули
62.00 лв
L-Carnitine 1000 MG - 50 таблетки
71.00 лв
ПРОМО
-30%
L-Carnitine 500 мг - 180 Капсули
150.00 лв
105.00 лв
L-Carnitine 500 мг - 30 Капсули
35.00 лв