Етерични масла против целулит

Етерични масла против целулит

Какво е целулит?

Целулитът е дума, използвана за описване на трапчинки или бучки, които могат да присъстват на бедрата, ханша, задните части или корема. Юношите и възрастните жени са най-често групите, които се борят с този проблем с кожата, често описван като имаща портокалова кора или текстура, подобна на извара.

Много хора се чувстват неудобно от целулита си или винаги се стараят да го прикрият, но целулитът е изключително често срещан, особено сред жените, и често се счита за „нормално явление“ и козметичен проблем, а не медицински проблем. Някои известни причини за целулита включват:

  • Лоша диета
  • Бавен метаболизъм
  • Дехидратация
  • Липса на физическа активност
  • Хормонални промени
  • Обща повишена телесна мазнина
  • Дебелина и цвят на кожата ви

Ако се чудите как да се отървете от целулита с помощта на етерични масла, значи сте попаднали на правилното място! Има толкова много етерични масла за здравето на кожата, но има някои, които действат особено добре при нежелан целулит.

Имайте предвид, че резултатите може да не са постоянни, но заедно със здравословна диета, редовни упражнения, полезни навици (като сухо четкане), етеричните масла може да накарат кожата ви да изглежда по-малко трапчива в много близко бъдеще!

11 етерични масла за целулит

Кое е най-доброто етерично масло за целулит? Всъщност има няколко страхотни опции, които да обмислите. Можете да използвате тези масла самостоятелно или в комбинация едно с друго.

1. Грейпфрут (Citrus paradisi)

Маслото от грейпфрут, което идва от богатата на хранителни вещества кора на грейпфрут, се използва от векове, за да помогне за предотвратяване на напълняването, глада за захар и възпалението. И когато става въпрос за естествени средства за лечение на целулит, определено ще видите етеричното масло от грейпфрут отново и отново като най-добър избор.

2. Кедрово дърво (Cedrus atlantica)

Има няколко различни вида кедрови дървета, които могат да бъдат източници на етерично масло от кедрово дърво, което се извлича от дървесните парчета на кедрово дърво. Известно е, че активните съединения на етеричното масло от кедрово дърво, включително цедрол, бета-цедрен и туйопсен, имат диуретични, противовъзпалителни и стягащи свойства, които могат да помогнат за подобряване на външния вид на целулита върху тялото ви. 

3. Лимонена трева (Cymbopogon citratus)

Това етерично масло с аромат на цитрусови плодове не само може да отблъсне насекоми, да намали стреса и да отпусне мускулите, но със свойствата си за повишаване на циркулацията, маслото от лимонова трева може също да помогне за подобряване на появата на целулит.

Както при всички тези етерични масла за целулит, можете да смесите масло от лимонова трева с масло-носител и да го приложите локално. 

4. Хвойна (Juniperus virginiana)

Маслото от хвойна е друга възможност за използване като естествено средство за целулит. Може да помогне за намаляване на появата на целулит благодарение на активни компоненти като алфа-пинен, сабинен и хвойна. Маслото от хвойна също има полезни диуретични свойства. Има аромат, който често се описва като дървесен и сладък, но освежаващ.

5. Здравец (Pelargonium odoratissimum)

Маслото от здравец има освежаващ цветен аромат и има много впечатляващи ползи за здравето. Това масло съдържа много мощни компоненти, включително а-пинен, мирцен, лимонен, ментон, линалоол, геранил ацетат, цитронелал, гераниол и геранил бутират.

Можете ли да използвате масло от здравец за целулит? Като естествен диуретик, маслото от здравец може да помогне за предотвратяване на задържането на течности, което влошава целулита. Освен това има противовъзпалителни и хормонални балансиращи способности, които могат да бъдат наистина полезни, особено за жените.

6. Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Етеричното масло от розмарин е добре известно със способността си да подпомага растежа на косата. Ако харесвате дървесни, вечнозелени аромати, тогава розмаринът е чудесен избор за вас и има много други полезни приложения на маслото от розмарин.

Какви етерични масла изгарят мазнините? Проучване, публикувано през 2017 г., показва, че етеричното масло от розмарин може да не „изгори“ мазнините само по себе си, но изглежда намалява натрупването на клетъчни мазнини и засилва микроциркулацията. Като цяло изследователите заключават, че розмаринът заедно с две други растителни вещества (Annona squamosa и Zanthoxylum clava-herculis) в правилните съотношения може да са в състояние да „влияят върху множеството пътища, участващи в появата, продължаването или обострянето на целулита“.

9. Кипарис (Cupressus sempervirens)

Маслото от кипарис е добро за целулит? Кипарисовото масло се рекламира за способността му да стимулира циркулацията чрез увеличаване на притока на кръв, което го прави чудесен избор за целулит, както и за разширени вени.

Кипарисовото масло се използва и в медицината заради неговите антисептични, спазмолитични, антибактериални, стимулиращи и антиревматични свойства. Това масло има чист и енергизиращ аромат, който е смесица от дървесно и вечнозелено.

10. Копър (Foeniculum dulce)

Ако хормоналният дисбаланс допринася за появата на трапчинки на кожата ви, маслото от копър може да помогне за естествения баланс на хормоните ви. Известно е, че е особено полезен за насърчаване на хормоналния баланс при жените по време на менопаузата.

Етеричното масло от копър има пикантен сладък аромат и може да се използва с други масла по ваш избор в този списък в моя лосион за домашно масло за тяло. Нанасяйте лосиона всеки ден, за да се насочите към областите с целулит.

11. Лимон (Citrus limon)

Маслото от лимон обикновено се използва за прочистване на токсините от тялото, стимулиране на лимфния дренаж и пречистване на кожата. Нищо чудно, че това е друга опция за етерично масло, която може просто да направи чудеса за вашата кожа с трапчинки!

Употребите на лимоново масло са наистина изобилни, включително многото му приложения върху кожата. В допълнение към употребата си като естествен лек за целулит, той се използва и в дерматологията за мехури, циреи, мазоли, порязвания, ожулвания, ухапвания от насекоми, язви в устата, розацея и мазна кожа. 

Как да използвате етерични масла за целулит

  • Локално приложение

Основният начин за използване на етерични масла за целулит е локално върху кожата с помоща на носещо масло като кокосовото.

Може ли кокосовото масло да помогне за намаляване на целулита? Кокосовото масло определено е чудесен избор на носещо масло за използване с етерични масла за целулит. Едно нещо, което знаем със сигурност е, че кокосовото масло е отличен естествен овлажняващ агент, който може да помогне да направи кожата да изглежда по-гъвкава.  Ако търсите други опции за носещо масло, можете също да използвате масло от гроздови семки за целулит и бадемово масло за целулит.

  • Перорално приложение

Прочетете внимателно етикетите, за да се уверите, че маслото е подходящо за вътрешна употреба, преди да го използвате като част от вашия естествен антицелулитен план. Също така е важно да се уверите, че маслата, които използвате вътрешно, са 100 процента чисти, терапевтични и сертифицирани от USDA органични. Много масла на пазара днес са разредени или смесени със синтетични, които не са безопасни за поглъщане.

Като цяло използвайте само много малки количества етерично масло вътрешно, около една до две капки наведнъж и максимум до два до три пъти дневно. Трябва да разредите етеричното масло в течност или храна, като например неподсладено сурово ябълково пюре, преди да го погълнете. Също така е най-добре да приемате етерични масла с храна, а не на празен стомах.

Други опции за орално приложение включват капсули, добавяне на капка или две към любимата ви напитка или готвене с етерични масла. Във всички тези сценарии трябва да се използват само една или две капки.

Екипът на онлайн магазин за здравословни хранителни добавки NowFoods.bg препоръчва да разгледате:


ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
МАСЛО БЛЕНД УСМИВКА ЗА КИЛОМЕТРИ - 30 мл
35.00 лв
МАСЛО БЛЕНД ВЕСЕЛОТО ЛЮТИЧЕ - 30 мл
35.00 лв
МАСЛО БЛЕНД ДОБРО УТРО СЛЪНЧИЦЕ - 30 мл
35.00 лв
МАСЛО БЛЕНД ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА - 30 мл
35.00 лв
МАСЛО БЛЕНД МИР И ХАРМОНИЯ - 30 мл
35.00 лв