Етерични масла за успокоение – как се използват

Етерични масла за успокоение – как се използват

Етеричните масла имат изключително много приложения в днешно време. Жените използват определени видове като добавка в козметиката си, но все повече започват да се включват в различни методи за домашна релаксация и успокоение. Вече не е нужно да се чудите къде се продават хубави аромати. Онлайн можете да намерите висококачествени натурални продукти изключително лесно. Всеки вид има различно за нашия организъм действие. Използването им става чрез специални свещи или най-лесно, като си закупите дифузер. Препоръчително е да се доверявате само на био етерични масла, тъй като все пак това е продукт, който вдишваме, и е важно е да се подбере внимателно.

Какво е дифузер и как се използва

Съвременните арома дифузери са ултразвукови устройства, които работят включени в контакта или чрез батерии. Дейността на този уред се основава на разпръскване на водна пара, смесена с етерични масла във въздуха, при резонанс с високочестотни ултразвукови вълни. Както подчертават производителите, студените ултразвукови вълни предотвратяват разрушаването на оригиналния аромат и не намаляват енергийната стойност на продукта, впръскан във въздуха. Златното правило: за да ароматизирате стаята, се препоръчва да добавите 3-4 капки етерично масло във водата, намираща се в купата на дифузера.

Видове етерични масла подходящи за успокоение

Натрупано напрежение от постоянен стрес, тревоги, преумора, недоспиване влияят неблагоприятно на качеството ни на живот. Това обаче са проблеми, над които можем ефективно да работим. Определени етерични масла ще помогнат за успокояване на нервната система, отпускане и за здравословен сън. Нека видим кои са те:

  1. Лавандула – етеричното масло от нея се  използва за релаксация, а лечебните ѝ свойства допринасят за по-доброто ви здраве. Употребата ѝ преди лягане, подобрява качеството на нощния сън, превъзбуждането и сълзливостта изчезват, мускулните спазми се отстраняват, а умът ви е в пълно състояние на покой. Лавандулата също подсилва паметта. Друго нейно предимство е, че неутрализира ефектите от стрес, високо кръвно налягане или мигрена.
  2. Кедър – освен за медицински и козметични цели той намира чудесно приложение при намаляването на стреса и психологическите разстройства, отпуска и рационализира мислите. Хармонизира състоянието на мозъка, но не се препоръчва за деца (под 12 години), бременни и кърмещи майки.
  3. Черен кимион – перфектно се бори с прояви на пренапрежение, като мигрена, главоболие и виене на свят, безсъние и истерия, хронична умора. Идеален аромат е за сън. Също така помага за облекчаване на неврози и други разстройства.
  4. Портокал – може да се използва както от възрастни, така и от деца. Неговият аромат е естествен и съставките му перфектно отпускат, успокояват и облекчават разочарованието. Възстановяват напълно жизнеността на тялото. Освен всичко това цитрусовият мирис има и други лечебни свойства: грижи се за кожата, облекчава възпалението, използва се за стимулиране на притока на кръв и укрепва тялото.
  5. Иланг-иланг – успокоява нервите, нормализира високото кръвно налягане и сърдечната дейност. Използването на иланг-иланг помага за добър сън, балансиране на хормоналния фон , премахване на нощните страхове при децата. Неговият хармонизиращ ефект намалява проявите на хронична умора. Друго интересно свойство е, че се счита за афродизиак. 
  6. Тамян – църковните служби са свързани с миризмата на тамян. Димът от тамян съдържа инцензол ацетат, ценен заради антидепресивния си ефект. Има много положителни свойства: успокоява тялото и душата, отпуска, облекчава напрежението, стреса, прогонва безсънието и нощните ужаси.

Изберете подходящото за вас етерично масло и се отдайте на заслужена ароматерапия в уюта на собствения си дом!

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
МАСЛО ОТ КЕДЪР - Cedarwood Oil - 30 мл
16.00 лв
Био масло от лавандула - Organic lavender oil - 30 ml
68.00 лв
МАСЛО ОТ БОР - Pine Needle Oil - 30 мл
27.00 лв
Масло от портокал - Orange Oil - 118 ml
24.00 лв
МАСЛО ОТ КИПАРИС - Cypress Oil - 30 мл
27.00 лв