Как да намалим риска от деменция

Как да намалим риска от деменция

Деменцията е общ термин за група когнитивни разстройства, обикновено характеризиращи се с:

  • Нарушение на паметта
  • Трудности при говора
  • Проблеми с разпознаването на обекти
  • Трудности в двигателната активност
  • Проблеми с планирането и организирането

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция, представляваща 60% до 80% от случаите на деменция.
Деменцията е общ термин за загуба на памет и други умствени способности, достатъчно тежки, за да пречат на ежедневния живот. Причинява се от физически промени в мозъка. 

Как да намалим риска от деменция

Може би вече знаете, че избягването на преработени храни, предпочитането на средиземноморска диета и спортът намаляват риска от деменция. Има и други сравнително прости, смислени стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска.

1. Пазете се от високи нива на мед във вашата вода

Имате нужда мед, за да оцелеете, защото е жизненоважен за здравето на костите, хормоните и нервите. Изследователите все още не могат да кажат какво е точното ниво на „твърде много“ мед, но ако имате медни водопроводни тръби, тестването на водата за излишък на мед е добро начало. 

2. Ако е възможно, избягвайте лекарства за алергия и други хапчета, свързани с деменция

Лекарствата, свързани с деменция, включват обикновени лекарства за алергия и сън, включително популярни лекарства като Benadryl, Dramamine, Advil PM и Unison. Известно е, че тези хапчета имат антихолинергични ефекти, нещо, което изследователите все повече свързват с деменцията.
Разберете дали вашите лекарства притежават антихолинергични свойства. Ако да, открийте дали има по-безопасни опции, за да включите евентуално по-естествени лечения във вашия план. Например, да се научите да използвате етерични масла за алергии може да облекчи симптомите ви. 

3. Спете в тази удобна за мозъка поза

Позициите за сън са от значение. Връзката между някои видове деменция и съня е добре установена, но скорошно проучване разгледа по-отблизо как начинът, по който спите, влияе върху дренажа на вредни вещества в мозъка. Проучването на Journal of Neuroscience установи, че глимфният път на мозъка, сложна система, която изчиства отпадъците и други вредни химикали от мозъка, работи най-оптимално, когато хората спят настрани, за разлика от спящите по корем или по гръб. Подобно на начина, по който лимфната система на тялото изчиства отпадъците от органите, глимфният път е отговорен за филтрирането на цереброспиналната течност през мозъка и обмена й с интерстициална течност за изчистване на отпадъци като амилоид β (амилоид) и тау протеини, химикали, които влияят отрицателно на мозъчните процеси ако се натрупат. 

4. Избягвайте увреждащите мозъка пестициди

Става все по-ясно, че деменцията не е само генетичен проблем и че често присъстват задействащи фактори от околната среда. Такъв е случаят с DDT, инсектицидът, смятан някога за „безопасен“, но по-късно забранен през 70-те години. DDT се счита за наследен замърсител, защото, въпреки че е забранен, той остава в околната среда в продължение на десетилетия. 

5. Живейте живот с цел

Това означава да намерите нещо, което ви прави щастливи (благотворителен труд за нещо, към което сте съпричатен, или да се научите как да свирите на инструмент са страхотни примери) и да се придържате към него, може да направи чудеса за вашия мозък. Като интересна странична бележка, коригирането на стойката на главата напред е научно доказано, че ви прави по-щастливи, така че помислете и за коригиране на неправилната стойка, докато го правите.

6. Пазете се от ниски нива на витамин D

За да разберете изходните си нива на витамин D, помолете Вашия лекар за кръвен тест за 5-хидроксивитамин D или 25(OH)D. Ако имате нужда от добавка, уверете се, че е във формата на витамина е витамин D3, която е по-лесно усвоима от тялото ви от D2.

7. Бъдете последовател на доброто орално здраве

Грижата за вашите зъби и венци също помага да защитите мозъка си. В допълнение към миенето на зъбите, аюрведичната практика на издърпване с кокосово масло също може да подобри оралното здраве. И вярвате или не, вие всъщност можете да излекувате кариеса по естествен начин, като използвате диета.

8. Ходете 3 пъти седмично

От тези проучвания можем да заключим, че ходенето и като цяло упражненията, насочени към сърдечно-съдовата система, подобряват мозъчната функция и мисловните умения и въпреки че има много повече въпроси, на които трябва да се отговори относно връзката между упражненията и деменцията, разходката около блока изглежда жизнеспособна първата стъпка към здрав мозък.

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-20%
GABA 500 мг + B6 - 100 Капсули
36.00 лв
28.80 лв
Vitamin D 1000 IU VEGETARIAN - 120 Veg Capsules
33.00 лв
P-5-P Vegetarian (Витамин B-6) 50 мг - 90 капсули
55.00 лв
Brain Elevate - 60 Капсули
60.00 лв
XyliWhite Platinum Mint - Паста за зъби
15.00 лв