Как да повишим физическата си издръжливост

Как да повишим физическата си издръжливост
Повишаването на нашата издръжливост е възможно, ако сме наясно какво означава тя. Едва тогава бихме могли да помислим какъв начин на живот водим и дали можем да го променим в правилна насока.

Обикновено тя се определя като:

  • енергия, която ни подпомага да изпълняваме всичките си ежедневни задължения;
  • възможност да балансираме между семейството, кариерата, роднините, приятелите, като намираме време и за уединение;
  • комплексно усещане за здрав дух и енергично тяло.
Въпреки че са налице различия относно смисъла, който влагаме в издръжливостта, по въпросите, свързани с нейното повишаване, сме почти единодушни.
Всички поне веднъж сме прибягвали до добавки, хапчета, органични водорасли, интензивни тренировки, хранителни режими. Някои от тях гарантирано са спомогнали повишаването и подобряването на цялостното ни себеусещане и състояние, други са дали временен ефект. Издръжливостта ни, единодушни са специалистите, е пряко обвързана с оптималните количества на витамин D и витамин B-12, както и с периодичното изследване на веществата в тялото ни. Колкото по-активни сме физически, толкова повече сила имаме. Нашият организмът е една уникална самовъзстановяваща се машина, стига да знаем как да преборим дефицитите ѝ. 

Кои са първите признаци, че енергийният ни резервоар е изчерпан

Хронична умора, отпадналост, слаба концентрация, раздразнителност. Това е само част от обширната симптоматика, свързана с изчерпаните енергийни запаси на тялото. Не след дълго могат да се появят и вторични признаци и сериозни заболявания, някои от които обвързани с функционирането на ендокринната система. 

Как да повишим цялостната си физическа издръжливост

Необходим е комбинативен подход, който акцентира върху повишаването на имунитета, подобряването на хранителните навици и умереното до интензивно физическо натоварване. Приемът на цинк, магнезий, витамини C, D и E, пробиотици и антиоксиданти е задължителен, ако искаме да изпитваме прилив на енергия. Записването на спорт, посещаването на любителски школи, колоезденето, бягането на чист въздух, планинските преходи, упражненията - дори само една от тези дейности значително ще повлияе повишаването на апетита Ви за живот. 

Какво се случва, ако пренебрегнем индикациите на тялото си

Рискуваме да превърнем ниската издръжливост в по-сериозно състояние. В случай, че не си даваме нужното време за почивка, не след дълго е възможно да се появят метаболитни, хормонални, ендокринологични и други нарушения. Заболяванията на щитовидната жлеза например са сред онези, придружени почти винаги с умора и липса на енергия. За хора с подобни оплаквания, занимания като сутрешния крос, колоезденето, плуването или друго физическо натоварване са изпитание за волята. 

Какво ще Ви посъветваме

И при най-малкото съмнение за настъпил дисбаланс в организма Ви, да не бързате с изводите. Причините за отпадналост и липса на издръжливост могат да варират от смяната на сезоните до липсата на значими витамини и минерали. Хубаво е, дори задължително, 2 пъти годишно да си правите лабораторни изследвания. Те са добра отправна точка за предприемането на градивни промени и със сигурност ще повлияят на повишаването на издръжливостта Ви.
И не забравяйте, че колкото по-близък до природата е начинът Ви на живот, толкова по-щастливи и силни ще се чувствате!
ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Vitamin D-3 1000 IU & K2 45 mcg - 120 vcaps
36.00 лв
ПРОМО
-3%
Vitamin C-1000 (Постепенно освобождаване) - 250 Таблетки
67.00 лв
65.00 лв
ПРОМО
-32%
Magnesium Citrate - 227 гр
45.00 лв
30.40 лв
Vitamin B-12 1000 МKГ - 100 Дражета
25.00 лв
ПРОМО
-10%
Magnesium & Calcium 2:1 - 100 таблетки
42.00 лв
38.00 лв