Как да се справим с тревожността?

Как да се справим с тревожността?

Страх, тревога, безсъние… Звучи ли ви това познато? Статистиката сочи, че всеки трети човек днес страда от системно безпокойство, което го спохожда най-неочаквано и влошава ритъма му на живот. Ако не се предприеме подходящо лечение на това състояние, то може да премине в хронично, а след време да се трансформира и в депресия. Тревожността засяга хора от всякакви възрасти и социални прослойки на обществото, а в последно време дори и деца.

Какви са причините за появата на тревожност?

Когато човек е тревожен, той се оплаква от задух, разтройство, безсъние и други неприятни симптоми като прилошаване, изпотяване на ръцете и сърцебиене. Справянето с този психологически проблем отнема време, но най-важното е да се открият причините за него. Генерализираната тревожност може да бъде вследствие на:

  • прекомерен стрес – забързаното ежедневие, злободневните проблеми и динамиката на работното място често водят до срив на нервната система, а в дългосрочен план и до развиването на хронично безпокойство, което никак не е за подценяване;
  • безсъние – ако не се наспиваме достатъчно нощем, това неминуемо ще ни направи изнервени и неспокойни. От шест до осем часа сън всяка вечер е оптималният вариант, за да се чувстваме бодри на сутринта и да не страдаме от тревожност;
  • лоши хранителни навици – те водят до витаминен дефицит, който оказва негативно влияние върху функционирането на нервната система и психологическото здраве на човек. Когато е налице тревожност, е добре да се ядат по леки храни, в това число зеленчуци, плодове, ядки и др. Приемът на хранителни добавки е също препоръчителен.

Често се говори за профилактика на тревожността, която включва промяна на някои навици като консумирането на вредни хранителни продукти, тютюневи изделия, кофеин, намаляване нивата на стреса и т.н.

Кои хора страдат най-често от безпричинно притеснение?

Хората в активна възраст са най-честите потърпевши от хроничното безпокойство, което не подминава и децата. Дигиталното замърсяване, натовареното ежедневие и вредните навици генерират нервно напрежение и водят до безпричинно притеснение. Няма човек, който да е “застрахован” от подобни депресивни състояния, изискващи навременно лечение.

Как да се справим с постоянното безпокойство?

Успокояването на нервите и на тревожния ум не е лесна задача. Специалистите съветват да се вземат мерки още при първи симптоми за безпокойство, които включват повече физическа активност, прием на много вода, медитация, прием на витамини и минерали чрез подходящите добавки. Ароматерапията и слушането на спокойна музика също помагат за намаляването на стреса.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Ashwagandha Extract 450 мг - 90 Капсули
48.00 лв
Ashwagandha Extract 450 мг - 180 Капсули
72.00 лв
ПРОМО
-32%
Magnesium Citrate - 227 гр
45.00 лв
30.40 лв
Mood Support with St. John`s Wort - 90 Капсули
55.00 лв
Magnesium Bisglycinate - 227 г
56.00 лв