Как работи простата и какви са симптомите на проблем

Как работи простата и какви са симптомите на проблем

Здравето на простатата е от решаващо значение за цялостното благосъстояние, но много мъже не разбират напълно значението му или колко е важно да наблюдават здравето на простатата и да се грижат за нея.
Тук обясняваме тънкостите около здравето на простатата, къде се намира простатата, функциите на простатата, често срещаните проблеми с простатата и как да се грижите проактивно за този орган.

Какво представлява простатата?

Разположена под пикочния мехур и пред ректума, това е малка жлеза с размер на орех. Тя обикаля уретрата - тръбата, през която преминават урината и спермата, за да излязат от тялото. Основната функция на простатата е да произвежда семенна течност, важен компонент на спермата, който подхранва и транспортира спермата по време на еякулация.

Как функционира простатата?

Простатата произвежда течност, която се комбинира със спермата и други течности по време на еякулация. Различни фактори, включително възраст, генетика и хормонални промени, могат да повлияят на здравето на простатата. С възрастта на мъжете простатата може да претърпи естествено уголемяване, което води до потенциални усложнения като затруднено уриниране и повишен риск от проблеми.

Симптоми на рак на простатата

Това е един от най-често срещаните видове рак при мъжете и възниква, когато раковите клетки растат в простатата. Както е обяснено от Prostate Cancer UK, има два основни рискови фактора за рак на простатата:

  • Възраст – Това животозастрашаващо заболяване засяга предимно мъже над 50 години. Препоръчва се всички мъже да си правят годишен преглед, след като навършат 50 години.
  • Фамилна обремененост - Мъжете, чийто баща или брат са имали рак на простатата, имат два пъти по-висок риск от развитие на карцином.

Ранните стадии на рак може да не показват забележими симптоми, което прави редовните прегледи още по-важни. С напредването си общите симптоми на рак на простатата могат да включват:

  • Трудно уриниране
  • Намаляване на скоростта на изтичане на урината
  • Кръв в урината или спермата
  • Дискомфорт в областта на таза
  • Еректилна дисфункция
  • Болки в ставите
  • Неконтролируемо отслабване

Как да се грижим за простатата си?

Поддържането на здравословна диета и начин на живот е от съществено значение за здравето на простатата. Редовните тренировки, балансираната диета, богата на плодове и зеленчуци, и правилната хидратация не само поддържат цялостното благосъстояние, но и поддържат здравето на тази важна жлеза.

Диета и хранителни добавки като превенция срещу рак

  • Помислете за средиземноморска диета. Тя изобилства на пълнозърнести храни, бобови, здравословни мазнини и е с ниско съдържание на млечни продукти. Медицински изгледвания показват, че високите нива на млечни храни в диетата, които са с високо съдържание на наситени мазнини, могат да доведат до възпаление и уголемяване на простатата.
  • Избягването на прекомерната консумация на алкохол могат да повлияят положително на здравето на тялото и в частност на тези жлеза. 
  • Дефицитът на витамин D също е свързан с рак на простатата - витамин D има защитен ефект срещу рак на простатата, тъй като регулира растежа и диференциацията на туморните клетки.
  • Специфични хранителни добавки, включително цинк и селен, са от решаващо значение за функцията на простатата и могат да бъдат набавени чрез пълноценна диета или суплементи. 
  • Специализираните добавки също могат да поддържат здравето на простатата. PROSTATE SUPPORT е уникална формула "всичко в едно" за поддържане на здравето на мъжката простата, нивата на тестостерона и ежедневната жизненост и благосъстояние. 
    • PROSTATE SUPPORT е специално формулиран, за да поддържа променящите се здравословни нужди на мъжете над 40-годишна възраст.
    • PROSTATE SUPPORT е усъвършенстван мултинутриент с висока ефективност за мъже. 

Защо изследванията на простатата са важни?

Редовните прегледи, включително дигитален ректален преглед (DRE) и кръвни тестове за простатен специфичен антиген (PSA), са задължителни за ранното откриване на потенциални проблеми. Тези прегледи могат да помогнат за идентифициране на състояния като уголемена или рак на простатата в ранните им стадии, когато са по-лечими.

Често срещани проблеми и заболявания на простатата

Освен увеличената простата, което е често срещано състояние, свързано със стареенето, други често срещани проблеми включват „простатит“ (възпаление на простатата) и доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). Ракът обаче е по-сериозен проблем и е един от най-често срещаните видове рак при мъжете.

Разбирането на здравето на простатата е жизненоважно за мъжете от всички възрасти. От значението на редовните прегледи на простатата до възприемането на здравословен начин на живот, предприемането на проактивни стъпки може значително да намали риска от проблеми. Като се информират и правят редовни прегледи, мъжете могат да подобрят общото си благосъстояние и да се насладят на по-здравословен и по-пълноценен живот.

Други добавки, които можете да използвате са:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-20%
Tribulus 1000 мг - 90 Таблетки
60.00 лв
48.00 лв
ПРОМО
-13%
Prostate Health - 90 Дражета
98.00 лв
85.00 лв
ПРОМО
-30%
Prostate support - 90 Дражета
69.00 лв
48.30 лв
Men's Extreme Sports Multi - 90 Дражета
67.00 лв
Men's Virility Power - 120 Капсули
90.00 лв