Какви са причините за слаба имунна система

Какви са причините за слаба имунна система

Лошо храносмилане, хронична умора, постоянни инфекции, бавно заздравяващи рани… Ако тези проблеми ви звучат познато, възможно е имунната ви система да не функционира толкова добре. Въпреки че, може да има няколко сложни здравословни причини защитните механизми на тялото ви да функционират зле, може би можете да промените нещата, като просто промените навиците си. Тъй като живеем във време, когато тялото ни се нуждае от най-добрата възможна защита, трябва да открием причините за слабата имунна система и да се справим с тях. Готови ли сте да промените начина си на живот към по-добро?

Защо имунната ми система е слаба и как да я подсилим?

Имунната система се състои от различни органи и тъкани, натоварени с откриването и неутрализирането на вещества, които могат да навредят на тялото ни. Един от ключовите играчи са белите кръвни клетки, които непрекъснато циркулират в кръвта ни и търсят опасни нашественици, за да ни предпазят от техните вредни ефекти.

Обикновено белите могат да защитят организма без проблеми. Въпреки това, има някои заболявания, които могат да повлияят на тяхната ефективност. Сред тях са хронични заболявания като диабет или рак, автоимунни заболявания като ревматоиден артрит и инфекциозни заболявания като ХИВ.

Докато някои хора вече се раждат със слаба имунна система, други придобиват така наречения имунен дефицит поради заболявания или дори лекарства, които трябва да приемат. Сред тях са химиотерапевтичните лекарства и кортикостероидите, които се предписват на пациенти с възпаления.

Повишаването на имунитета е подвеждаща концепция. Карането на имунната ни система да работи усилено би довело само до възпаление или автоимунно заболяване, което означава, че тялото ви всъщност ще атакува здравите си тъкани. Нещо повече, учените са съгласни, че няма доказателства, че човек наистина може да накара имунната си система да работи по-добре. Въпреки това е възможно да дадем на нашите естествени защити възможно най-добрата подкрепа, за да вършат най-добрата работа. И точно както можем да помогнем на имунитета си, ние също можем да поставим някои препятствия по пътя му.

Има няколко причини за слабата имунна система, но преди да се заемем с тях, нека да разгледаме по-отблизо как изглежда ниският имунитет...

Изследователите ще ви кажат, че приблизително 70% от вашата имунна система всъщност се намира точно в стомашно-чревния ви тракт. Да, това е мястото, където живеят добрите бактерии, както и микроорганизмите, които поддържат имунитета ви. А ако количеството им е малко, организмът ви ще се предпази по-трудно от вируси, хронични възпаления или автоимунни заболявания.

Бавно заздравяващите рани са още един основен признак за бавна имунна система. Не ни разбирайте погрешно, разбираме, че разбитото сърце се нуждае от време, за да заздравее, но ако кожата ви трудно се регенерира, след като я порежете или одраскате, може да обърнете повече внимание на здравето си. Обикновено тялото ви ще изпрати богата на хранителни вещества кръв към увредената област, за да помогне на новата кожа да расте по-бързо, което е начинът, по който раните ви обикновено заздравяват. Ако обаче имате ниска имунна система, кожата ви няма да се регенерира толкова бързо, колкото при здрави хора.

Трябва също така да потърсите някои причини за слаб имунитет, ако страдате от няколко инфекции годишно (например ако развивате пневмония повече от веднъж годишно) или ако постоянно се чувствате уморени, дори когато спите точно необходимото.

И така, какво можете да направите, ако забележите тези знаци, когато се занимавате с ежедневната си работа? Е, първо трябва да определите какво причинява проблемите ви. А понякога причините за слабата имунна система са прости и лесни за премахване.

Наслаждавайки се на много преработени храни и въглехидрати, вие не само ще влошите имунитета си, но и ще наддадете на тегло, което допълнително е свързано с по-ниска устойчивост към различни инфекции. Но как наднорменото тегло отслабва имунната ви система? Чрез намаляване както на броя, така и на функцията на белите кръвни клетки във вашата система, предотвратявайки тяхното размножаване и производството на антитела, необходими за борба с инфекцията. По този начин наддаването на твърде много тегло отслабва първата ви линия на защита срещу вредни вещества.

От друга страна, балансираната диета, включваща много плодове, зеленчуци и ядки, е известна със способността си да поддържа имунитета ви под контрол. Нещо повече – пресни плодове, вкусни ядки или дори зеленчуци представляват чудесна алтернатива на обичайните ви преработени закуски. Тъй като са богати на антиоксиданти, както и на витамини A, B, C и E, те са жизненоважни за поддържане на силата на защитната система на тялото ви.

Ще ви спестим подробностите за това как пушенето съсипва белите ви дробове, като вместо това ще се съсредоточим върху друга важна причина, поради която причинява отслабена имунна система. Тютюневият дим не само дразни дихателните пътища, но и възпрепятства обмена на мръсен и здравословен въздух, когато дишате. Това прави пушачите по-податливи на инфекции на дихателните пътища. Това е особено опасно през есента или зимата, когато естествените защитни сили на тялото ви вече са отслабени.

Да продължим ли с прекомерни количества алкохол? Разбира се! Твърде много хора все още не знаят, че когато сте изпили твърде много, способността на тялото ви да се бори с патогените може да бъде намалена. Причината се крие в ацеталдехида, основен метаболит в алкохола, за който се смята, че нарушава естествената защита на белите дробове срещу бактерии и вируси. Освен това алкохолът пречи и на процеса на атакуване и разграждане на вредните нашественици. Когато се питате какво ви кара да имате слаба имунна система, не забравяйте да помислите за навиците си за пиене, особено през зимата, време на тържества и тържества.

Твърде малкото упражнения може да доведе до слаб имунитет.

Като редовно включвате физическото изпотяване в ежедневието си, вие помагате на вашите антитела да циркулират по-бързо, като по този начин им позволявате да уловят нашествениците, преди да причинят реални щети. Освен това освобождава хормони, които ви правят по-щастливи, което предотвратява стреса. Тъй като това също е една от причините за слаб имунитет, активността е печеливш сценарий за вашето тяло.

Ако комбинирате заседнала работа със сравнително мързелив начин на живот, свързан с телевизия, рискувате да отслабите имунната си система. Най-новите изследвания показват, че независимо от вашата възраст, пол или други нездравословни навици, бездействието е пряк път към възпаление и други хронични заболявания. Направете услуга на имунната си система, както и на цялото си тяло и се опитайте да бъдете активни поне 30 минути на ден. Всеки трябва да има достатъчно време, за да направи това!

Това, което искаме да подчертаем е, че ако излизате и тренирате (усилено), тялото ви също се нуждае от почивка и възстановяване. Извършването на твърде много напрегнати тренировки с твърде малко почивка може иначе да причини така наречения синдром на претрениране, който често е причина за отслабена имунна система.

Ако чувствате, че естествените ви защитни сили са отслабени, въпреки че не се напрягате твърде много? Възможно е да прекарвате твърде малко време в компанията на леглото си. Получаването на достатъчно сън помага на тялото ви да освободи повече клетки и други антитела, които са жизненоважни за имунната ви система. Ако не се погрижите за почивка и възстановяване, има по-голям шанс да се разболеете.

Предприемете действия навреме и се погрижете за своя имунитет. Подпомогнете процеса с необходимото здравословно хранене и хранителни добавки от онлайн магазин www.nowfoods.bg .

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-3%
Vitamin C-1000 (Постепенно освобождаване) - 100 Таблетки
34.00 лв
33.00 лв
ПРОМО
-3%
Vitamin C-1000 - 100 Капсули
34.00 лв
33.00 лв
Vitamin B-12 1000 МKГ - 100 Дражета
25.00 лв
Vitamin B-12 2000 мкг - 100 Дражета
35.00 лв
Vitamin C Powder - 227 grams
40.00 лв