Какво да пием при мускулна слабост

Какво да пием при мускулна слабост

Мускулната слабост е състояние на намален тонус, при което степента на напрежение е нарушена и има отслабване на двигателните функции. Това не е заболяване, а симптом на заболявания на ендокринната, нервната, сърдечно-съдовата, локомоторната система. Физиологичната слабост в мускулите е свързана с ред причини, като най-основната е твърде ниска активност. Последици от залежаване са още умствената и емоционална умора. Диагнозата на проблема започва с оплакванията на пациента от умора, болка в мускулите на определен крайник или крайници. За да се идентифицира основното заболяване, причинило мускулни нарушения, е необходим цялостен преглед.

Причини и последствия от слабост на мускулите

Причините за този проблем могат да са много. Едно счупване на крайник може да ви накара да стоите дълго на легло. Други заболявания, които могат да бъдат виновни за появата на състоянието, са:

  • Захарен диабет;
  • Разширени вени;
  • Анемия;
  • Неврални нарушения;
  • Сърдечна недостатъчност;
  • Инфекциозни заболявания;
  • Ревматоиден артрит.

Вследствие на подобно залежаване, започва рязка загуба на мускулна маса, атрофия на мускулите на ръцете и/или краката и липса на сила в тях. След подобни периоди има различни методи на възстановяване, упражнения за раздвижване след залежаване и масаж. Също трябва да имате предвид, че ще се сблъскате и с отслабване на мускулна тъкан, мускулна дистрофия и атрофирали мускули. 

Видове слабост на мускулите

Има няколко различни нива на този проблем, нека ги разгледаме поотделно:

  • Първична слабост – тя възниква поради проблеми с функционирането на мускулите и влошаване на способностите на подвижност.
  • Астения, изтощение/вторична слабост – функционалността на мускулите е запазена, но за да извършите обичайните действия, трябва да положите повече усилия.
  • Умора – тук органа бързо губят способността да функционира нормално и бавно се възстановява след най-малкото натоварване.

При изправяне с проблема ще забележите как ежедневни дейности като изкачване по стълби, носене на средно тежки пакети, разходки, започват да стават все по-трудни, а понякога невъзможни. 

Лечение

Като за начало е добре да откриете причината за това състояние, ако все още не сте. Има хапчета за мускулна маса, както и други билкови добавки, които биха ви помогнали да преборите този проблем, стига да знаете първоизточника му. По време на рехабилитационния период се предписва физиотерапия, масаж, преподават се упражнения по терапевтична гимнастика. Ако патологията не може да бъде излекувана, лекарят ще предпише поддържаща терапия и ще направи препоръки как правилно да организирате начина си на живот за да облекчите болката, да подобрите цялостното благосъстояние и да удължи периода на асимптоматичен ход на заболяването.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-20%
Whey Protein Isolate - 816 гр
150.00 лв
120.00 лв
ПРОМО
-20%
Whey Protein Isolate - 2268 гр
330.00 лв
264.00 лв
ПРОМО
-20%
Whey Protein - 908 гр
120.00 лв
96.00 лв
ПРОМО
-20%
Whey Protein Isolate - 544 гр (Неовкусен)
110.00 лв
88.00 лв
ПРОМО
-20%
Whey Protein Isolate - 4536 гр
550.00 лв
440.00 лв