Какво е ехинацея и за какво се пие

Какво е ехинацея и за какво се пие

Какво представлява ехинацеята?

Известна още като лилава ехинацея, това е билково цъфтящо растение от семейството на маргаритките. Това е популярна билка, произхождаща от Северна Америка, известна с това, че поддържа имунното здраве, намалява възпалението, намалява болката и помага за съкращаване на продължителността на настинката и грипа.
Растението има високо стъбло, един лилав или кафяв конус, бели шипове, наподобяващи гребен за четка за коса, и венчелистчета, които обикновено са розови или лилави, въпреки че се различават по цвят. Ехинацеята обикновено се приема като чай. Може да се консумира и на капсули, тинктура или да се прилага с крем.

Ползи за здравето от ехинацеята
Ехинацеята е традиционна лечебна билка с високо съдържание на антиоксиданти и феноли и се използва за намаляване на тревожността, намаляване на продължителността на обикновена настинка и грип и намаляване на възпалението.

Някои други ползи за здравето от ехинацеята включват:

1. Ехинацеята – източник на антиоксиданти

Тази билка е пълна с антиоксиданти, включително флавоноиди, цикоринова киселина и розмаринова киселина. Цветът, венчелистчетата и коренът на растението ехинацея имат повече антиоксиданти от зелените листа.
Антиоксидантите са съществени за човешкото здраве, като помагат в борбата с щетите от свободните радикали. Диетата с голямо количество антиоксиданти, би могла да помогне за редуциране на риска от заболявания като сърдечни заболявания. Препоръчваме да включите в диетата си
Плодове – диви и червени боровинки, къпини, сини сливи, малини, ягоди, ябълки, сладки череши

  • Зеленчуци – артишок, тъмни листни зеленчуци
  • Бобови – бял и черен боб
  • Ядки - пекани

2. Ехинацеята редуцира тревожност

Тази чудотворна билка съдържа алкамидите, розмаринова киселина и кафеена киселина в следствие на което може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност. 

3. Ехинацеята съдържа феноли

Те противодействат на свободните радикали и редуцират риска от хронични заболявания и разстройства, свързани с оксидативния стрес, включително карциноми, сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни заболявания. Хранителни продукти с високо съдържание на феноли са лилаво грозде, горски плодове, орехи, кафе, шоколад и зелен чай.

4. Ехинацеята помага за намаляване на възпаленията в тялото

Хроничното възпаление може да увеличи риска от заболяване, болка, подуване и др. Консумирането на противовъзпалителни храни и билки като ехинацея може да помогне за намаляване на свързаното с диетата възпаление в тялото. Храни с противовъзпалителни ползи са куркума, домати, горски плодове, авокадо, грозде, черен шоколад или какао, мазна риба, броколи, зелен чай, гъби, чушки и необработен зехтин.

5. Ехинацеята скъсява продължителността на обикновена настинка и грип

Една от най-известните употреби на тази билка е да съкрати времето за възстановяване от настинка или сезонен грип.

Кой не трябва да приема ехинацея?

  • Хора с някакъв вид автоимунно заболяване - Това е така, защото хората с автоимунно заболяване имат свръхстимулирана имунна система, а ехинацеята засилва или стимулира имунната система.
  • Хора със заболявания като диабет, левкемия, чернодробни заболявания, множествена склероза, туберкулоза, ХИВ, СПИН или приемащи имуносупресори не трябва да консумират ехинацея.
  • Пиенето на алкохол или пушенето по време на консумация на ехинацея може да повлияе на ефикасността на ехинацеята. Ехинацеята може също така да попречи на начина, по който тялото обработва кофеина, удължавайки ефектите му.
  • Бременни или кърмещи, трябва да бъдат внимателни, когато приемат добавки, включително ехинацея.
  • В доста редки случай ехинацея може да предизвика алергичен отговор на тялото, който се изразява в обрив, копривна треска или анафилаксия.

Дозировка

Въпреки че ехинацеята е призната за безопасна за краткосрочна употреба, дългосрочната ежедневна употреба не се препоръчва. Тъй като не е установена обща дозировка, винаги купувайте висококачествени продукти от надеждни марки като NowFoods и следвайте размера на дозата и инструкциите на етикета на чая или добавката.

В нашия онлайн магазин ще намерите Echinacea на капсули с концентрация 400 мг в капсула, която е с препоръчителна доза 2 капсули на ден. 

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-12%
Odorless Garlic (Чесън без мирис) - 100 Дражета
28.00 лв
24.60 лв
Ashwagandha Extract 450 мг - 90 Капсули
48.00 лв
Pau D`Arco 500 мг - 100 Капсули
28.00 лв
Arthichoke Extract 450 mg - 90 веган капсули
58.00 лв
Echinacea 400 мг - 100 Капсули
30.00 лв