Какво трябва да знаем за Витамин Ц

Какво трябва да знаем за Витамин Ц

Какво е витамин С?

Витамин С е известен също като аскорбинова киселина, L-аскорбинова киселина или аскорбат. Това е основен витамин, който естествено се синтезира в черния дроб на повечето бозайници от кръвна захар (глюкоза), когато е нужно.

Въпреки това, хората, висшите примати, морските свинчета и някои прилепи, хранещи се с плодове, нямат ензим, необходим за това вътрешно производство на витамина, така че всеки ден трябва да го приемаме в храни и постоянно да го преработваме в тялото, използвайки други антиоксиданти и други борещи се със свободните радикали.

Какво е калциев аскорбат?

Калциевият аскорбат е буферирана сол (минерално съединение) форма на водоразтворимия антиоксидант витамин С (аскорбинова киселина). Калцият реагира с аскорбинова киселина за буфериране на киселинния характер на този витамин, което го прави по-нежен за тези, които имат чувствителен стомашно-чревен тракт.

PH-то на този буфериран минерален аскорбат е приблизително 6,8 ~ 7,4, в сравнение с аскорбиновата киселина, която е с pH около 2,5. Калциевият аскорбат осигурява приблизително 10% елементарен калций и 90% витамин С, според теглото.

Какво прави витамин С в нашите тела?

Аскорбатът (витамин С) е редуцираща захар (има реактивна ен-диолна структура), която участва в биохимични процеси, като хидроксилиране на пролин и лизин, използвани при образуването на колаген и здрава съединителна тъкан. Аскорбатът участва в много други жизненоважни функции като мобилизиране на желязо, компетентност на имунната система и като антиоксидант за пречистване на реактивните свободни радикали.

Каква е функцията на цитрусовите биофлавоноиди, които са в някои от вашите формули на витамин С? 

Биофлавоноидите са биологично активни флавоноидни съединения, намиращи се в цялото растително царство. От откриването на флавоноиди през 1936 г. се характеризират над 4000 различни типа. Въпреки че в цитрусовия комплекс има няколко форми на биофлавоноиди, преобладаващият е Хесперидин. Тези флавоноиди проявяват благоприятно въздействие върху пропускливостта на капилярите и следователно подпомагат здравословния кръвоток. Те работят синергично с витамин С.

Защо има различни цветови вариации в различните ви продукти с витамин С и безопасно ли са да ги приемате? 

Повечето натурални продукти с витамин С варират по цвят от партида до партида и бутилка до бутилка. Обикновено има вариации в цвета на използваната по време на производството суровина. Това се дължи на естествените цветови вариации в източника на витамин С. Като цяло ще намерите добавки С, които да варират в цвят от почти бял до светлокафяв до светлосив. Допълнителна цветова промяна може да бъде въведена от други съставки във формула, като цитрусови биофлавоноиди и др.

В течение на срока на годност на добавка с витамин С, окисляването може да причини лека промяна в цвета, така че може да откриете, че C-1000, който сте купили, се е променил в по-тъмен цвят шест месеца по-късно. Това е нормално явление и продуктът е безопасен за употреба поне до датата на „Най-добро до“ и често след това.

Мога ли да излея праха в капсули NOW® Vitamin C в течност, вместо да поглъщам капсулата? 

Много хора не искат или не могат да поглъщат капсули, таблетки или софтгели по различни причини. Капсулираните продукти с витамин С от NOW® могат да бъдат отворени и смесени в течност за консумация. Сокът или водата се препоръчват, ако изберете този метод. Приемът на витамин С  с вода на празен стомах обаче е обичайният метод за поглъщане. Преди да опитате това, имайте предвид, че NOW FOODS разполагат с няколко прахообразни форми на витамин С за ваше удобство

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-3%
Vitamin C-1000 (Постепенно освобождаване) - 100 Таблетки
34.00 лв
33.00 лв
ПРОМО
-3%
Vitamin C-1000 (Постепенно освобождаване) - 250 Таблетки
67.00 лв
65.00 лв
ПРОМО
-3%
Vitamin C-1000 - 100 Капсули
34.00 лв
33.00 лв
ПРОМО
-30%
Ascorbyl Palmitate 500 mg - 100 веган капсули
50.00 лв
35.00 лв
Vitamin C Powder - 227 grams
40.00 лв