Какво може да доведе до увреждане на нервната система?

Какво може да доведе до увреждане на нервната система?

Заболяванията на нервната система са едни от най-често срещаните. Те засягат голям процент от мъжете и жените, а тяхното лечение често се оказва доста трудно. Увредените нерви са невъзможни за възстановяване, което прави превенцията една от най-добрите практики. Тъй като нервната система отговаря за правилната комуникация между отделните органи, нейното нарушение би могло да предизвика редица неприятни симптоми в резултат на възпаление и не само.

Какво уврежда нервната система?

Няколко са причините, които могат да доведат до увреждане на централната, вегетативната или симпатиковата нервна система. Последните две са част от периферната, като във всеки един от случаите се стига от леки до сериозни нарушения на нервите. Ето какво може да ги причини:

  • вродени мозъчни аномалии – често те се установяват още в гестационния период, когато се правят редица изследвания с цел тяхното откриване;
  • поява на туморни образувания – те водят до появата на силно главоболие, припадъци, гърчове и други ясни индикации, че са налице увреждания на нервите;
  • травми на черепа – ако те са сериозни, рискът от появата на заболявания на ЦНС е висок;
  • възпаления – заболявания като менингита и енцефалита могат да доведат до увреждания на нервите, чието лечение се оказва трудно впоследствие;
  • отравяне с токсични вещества – приемът на наркотици е също сред възможните причини за увреждане на нервите.

Каквито и да са причините за появата на леки смущения до тежки заболявания по нервната система, е добре те да бъдат установени с време и да бъдат отстранени, ако това е възможно. 

Какви видове заболявания могат да се появят?

Заболяванията на нервите са най-различни, сред които са и възпаленията на ПНС (периферна нервна система). Могат да манифестират като радикулити, плексити, полиневрити и увредени периферни нерви (неврити). Симптомите, с които се свързват, са болки встрани на прешлените, слабост при крайниците, мравучкане, изтръпване и др.
Невродегенеративните болести пък са в резултат на нарушаването на миелиновата обвивка. Това води до увреждане на невроните на главния мозък, които не могат да се възобновяват. След като те се увредят, тялото е неспособно да ги произведе наново, а това на свой ред води до нелечими състояния, а в някои случаи и инвалидизиращи – болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, склероза и болест на Хънтингтън.

Как да си помогнем?

Лечението на ЦНС включва приемът на магнезий, фолиева киселина, B-комплекс и някои билкови екстракти като женшена. Промяната на стойката по време на сън е също сред ефективните начини за облекчаването на симптомите при заболяванията на нервната система. Препоръчително е да не загрявате засегнатото място, ако преди това не сте се консултирали с лекар.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Vitamin B-1 (Thiamine) 100 мг - 100 Таблетки
21.00 лв
ПРОМО
-30%
Vitamin B-5 (Pantothenic Acid) 500 мг - 100 Капсули
32.00 лв
22.40 лв
Vitamin B-12 1000 МKГ - 100 Дражета
25.00 лв
Vitamin B-9 (Folic Acid) + B-12 - 250 Таблетки
22.00 лв
ПРОМО
-20%
Vitamin B-3 (Niacin) 500 мг - 100 Таблетки
28.00 лв
22.40 лв