Какво представлява климатичната диета?

Какво представлява климатичната диета?

Осъзнато с Земята хранене: Какво представлява климатичната диета?

Имаме много видове диети - Аткинс, кето, веган и Саут Бийч, за да назовем само няколко. Сега има ново попълнение в списъка- климатичната диета.
Както подсказва името й, климатичната диета се върти около яденето на храни въз основа на тяхното въздействие върху климата. По -конкретно, това включва храни с нисък въглероден отпечатък.
„Можете да се възползвате от силата си на потребител, за да намалите производството на видовете меса, които имат най -голямо влияние върху нашия климат“, казва групата „По -малко месо, по -малко топлина“ за климатичната диета.

Групата обяснява, че спазването на климатичната диета изисква основни познания за въглеродния отпечатък на месото и млечните продукти. Дори и без това знание всеки, който следва климатичната диета, трябва да е запознат с факта, че: говеждото, агнешкото и козето се класират като месата с най -голям въглероден отпечатък.
Според училището по обществено здраве Харвард Т.Х Чан, производството на храни от животински произход обикновено генерира по-високи емисии на парникови газове, отколкото производството на храни на растителна основа. По скалата на емисиите на парникови газове - говеждото, агнешкото и козето се нареждат най-високо сред храните от животински произход. Следващите по ред са млечните продукти (мляко и сирене), свинското и домашните птици.

Как да спазваме климатичната диета?

Ако решите да се придържате към климатична диета, трябва да намалите консумацията на говеждо, агнешко, козе, свинско, домашни птици и млечни продукти или дори напълно ги премахнете от диетата си.

Какво би останало за прием тогава? За щастие чинията е доста пълна. Сред храните, които осигуряват нисък въглероден отпечатък, са и тези с най -ниско количество емисии на парникови газове на грам протеин (изброени от най -малък до най -голям ефект върху климата), според училището по обществено здраве Чан:

  • Пшеница
  • Царевица
  • Фасул, нахут, леща
  • Ориз
  • Риба
  • Соя
  • Ядки
  • Яйца

Разглеждайки тези опции с нисък отпечатък, климатичната диета се оказва почти огледална на веганската или вегетарианската диета. Въпреки това, не е нужно да се впускате в пълномащабна безмесна климатична диета, за да помогнете на климата. По-скоро, посочва Американската белодробна асоциация, хорстс имст нужда от мащабно движение към диети, богати на растителни храни.
„Ако 50%  от населението се опита да яде повече храни на растителна основа и да намали месото и млечните продукти по начин, възможен за тях, това ще има значително по-голямо въздействие, отколкото 5%  от населението да се превърне напълно във веган“, казва Асоциацията на белите дробове.

За да се улесните в климатичната диета, белодробната асоциация препоръчва да замените месото в режима си с богати на протеин растителни храни, няколко пъти седмично. Сред протеиновите алтернативи са нахут, боб, леща, патладжан, карфиол, тофу, темпе, сейтан и фалафел.
Климатичната диета е подобна и на редуциращата, която подчертано, се базира на намалената консумация на животински продукти като червено месо, домашни птици, морски дарове, млечни продукти и яйца.

Идеи за климатични рецепти- The New York Times предлага да проверите приложението Kuri. („Climatarian“ се появи в списъка на Times с най -добрите думи за храна за 2015 г.). Когато вечеряте навън, може да опитате ресторанти като Chipotle, Just Salad и Panera Bread, които подчертават климатичните продукти в менютата си. Има дори марки, подходящи за климатичната диета като Moonshot.

Положително въздействие на климатичната диета

Защо това има значение в контекста на изменението на климата?

„Нашата хранителна система допринася с над 30%  от глобалните емисии на парникови газове“, казва Асоциацията на белите дробове, „а настоящите нива на консумация на месо и млечни продукти в страни с високи доходи като САЩ са несъвместими с границите на приемливо глобално затопляне. Дори индустрията на изкопаеми горива да изчезне, емисиите само от нашата хранителна система биха ни задържали в опасно положение с климатичната криза. "

По-конкретно - месото допринася значително за емисиите на метан, които причиняват повече краткосрочни вреди, отколкото въглеродният диоксид, докладва асоциацията на белите дробове.
Освен да променяте диетата си, можете да се ангажирате с климатичен начин на живот, като обърнете внимание дали месото, което купувате, е от регионални източници или е отглеждано във фабрика, според университета Рокфелер. Месото от местни източници произвежда по-малко емисии на парникови газове, тъй като отнема по-малко енергия за транспортиране на месото, отколкото фабрично отглежданото такова.

В допълнение, можете да популяризирате климатичния начин на живот, като избягвате пакетираните храни с дълги списъци на съставките, казва Университетът Рокфелер. Защо?  Тъй като всяка една съставка вероятно добавя към последствията върху климата, причинени от парниковите газове.

„Предизвикайте себе си да изпробвате една от тези практики за седмица, една по една или съчетано“, съветва университетът Рокфелер. „Смесвайте и комбинирайте, докато не намерите навиците, които работят за вас, като едновременно минимизират отпечатъка ви и максимизират другите ви приоритети”.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-22%
Super Enzymes - 180 Tаблетки
102.00 лв
80.00 лв
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
ПРОМО
-11%
Adam Men`s Multi - 120 Таблетки
105.00 лв
93.00 лв
ПРОМО
-23%
EVE Woman`s Multi - 120 Капсули
84.00 лв
65.00 лв
Super Antioxidants - 120 веган капсули
100.00 лв