Какво се пие при задържане на вода

Какво се пие при задържане на вода

Задържането на вода е процес в организма с не особено добър ефект за здравословното ни състояние. Той може да доведе до различни проблеми, като подуване на стомаха, отоци в краката, внезапно напълняване и други неприятни симптоми. При жените това се случва много често при бременност, цикъл или менопауза. Вече има много хранителни добавки, както и различни билки, които да ви помогнат да се преборите с този проблем. Добре е все пак да си направите нужните изследвания, за да установите по-лесно причините, които натоварват тялото ви. Един тест е достатъчен, за да получите насока за наличието на нередности в процесите на органите ви. Проблемът си личи най-много в областта на корема, но благодарение на някой таблетки против задържане на вода, можете да го сведете до минимум.

Как да разберете дали вашето тяло задържа вода

Един от начините да разберете дали имате този проблем е да натиснете бавно крака, глезена или прасеца с палец и достатъчна сила. Ако има подуване, върху кожата ще се появи вдлъбнатина. Излишната течност може да варира, но ако сте на строг режим, бихте отслабнали с 2 кг за една седмица. От друга страна, бъдете сигурни, че, ако напълнявате с повече от 1 кг за 24 часа, това е предимно задържане на течност, а не натрупани мазнини. Факт е, че 9000 калории са равни на един килограм, полезно е да знаете от колко енергия се нуждаете. По-често основният фактор за това колко излишна течност се задържа в тялото е консумацията на вредни продукти в ежедневието. 

Причини за задържане на вода

Както бе споменато, редица фактори могат да допринесат за това състояние. Ето някои от основните причини, поради които този проблем се появява в тялото ни:

  1. Нездравословна храна - Първият знак на организма за консумацията на некачествени храни и напитки е задържането на вода. Пример за такива могат да бъдат колбаси, сладкиши, тестени изделия и газирани напитки. Овкусяването с много сол също е често срещана причина. Интересен факт е, че по-голямата част от приема на сол е в неконтролирано състояние, особено при редовно хранене навън. Задържането на течности често се свързва с белтъчен дефицит, анемия, повишена нужда от полезни вещества, особено при спортисти, тъй като нуждите им са се увеличили значително, заради тренировките. Пиенето на недостатъчно вода също е една от главните причини за този проблем.
  2. Здравословно състояние – резултат от заболяване, при което са засегнати черният дроб, сърцето или бъбреците. Тялото има тенденция да задържа течности в наранена или болна област. Някои лекарства могат да причинят точно това, особено тези, свързани с лечение на високо кръвно налягане, болкоуспокояващи, антидепресанти и стероидни лекарства. При приемането на такива медикаменти е много важно да се обърне внимание на точния им страничен ефект. Винаги първо може да се насочите и към решения, които предлага природата. Преди употребата на каквито и да е лекарства се иска компетентното мнение на лекар.
  3. Хормонални проблеми – жените са по-склонни към задържане на течности от мъжете поради месечните колебания в нивата на хормоните. При силния пол този проблем също не е изключен заради ниски или високи нива на мъжкия полов хормон тестостерон особено когато са налице ниска физическа активност и нездравословна диета.

Други фактори за пренасищането на организма с вода са стресът, застояването на едно място и дори бързата загуба на тегло. Изяснете причините, които са довели този ефект при вас, за да можете максимално ефективно да се преборите с него.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-20%
Water Out - 100 Капсули
45.00 лв
36.00 лв
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
ПРОМО
-23%
EVE Woman`s Multi - 120 Капсули
84.00 лв
65.00 лв
ПРОМО
-12%
Omega 3-6-9 1000 мг - 100 Дражета
36.00 лв
31.70 лв
EVE Woman`s Multi - 180 Дражета
117.00 лв