Какво трябва да знаем за аминокиселините

Какво трябва да знаем за аминокиселините

Темата за аминокиселините е много интересна и за това сега ще видим как се образуват и защо са толкова нужни. Ще разгледаме също техните основни видове и ролята им в обмяната на веществата.

Как се образуват аминокиселините

Това са химични единици, получаващи се от протеина. В природата са познати около 150 вида, но човека се нуждае само от 20. 12 от тях тялото си ги изработва самостоятелно и се наричат заменими. Останалите 8, тялото ни не може самостоятелно да ги набавя и следователно, те трябва да се приемат чрез храната и се наричат незаменими. 

Защо са толкова необходими

Аминокиселините са необходими за синтеза на протеина, който е градивен елемент в човешкото тяло. От него са съставени жлезите, органите, костите, сухожилията и мускулите. Другата важна тяхна особеност е участието им в работата на мозъка, защото те изпълняват ролята на невромедиатори, пропускайки нервните импулси през себе си. 

Също е важно да се помни, че полезните вещества в организма и приетите витамини могат да функционират нормално, само при достатъчно наличие на всички видове аминокиселини.

Кои са основните видове

  • BCAA - те влизат в категорията незаменими аминокиселини и са с разклонена верига. Играят основна роля в синтезирането на протеина от тялото и изграждат мускулната тъкан;
  • аргинин - отговаря за процесите в мускулите, възстановявайки кожата, хрущялите и укрепвайки сърцето;
  • таурин - отговаря за метаболизма на жлъчната киселина и е изключително полезен при наличие на атеросклероза;
  • бета-аланин - спомага за получаване на издръжливост и сила. Той не взема участие в синтеза на важните за организма ензими и белтъци и за това принадлежи към категорията незаменими;
  • глутамин - спомага за правилния киселинно-алкален баланс в тялото и изключително ефективно помага при отказването на цигарите и алкохола, тъй като намалява чувството за тяхната консумация.

Връзката им с обмяната на веществата

Именно защото аминокиселините имат основна роля в синтезирането на протеина, техният метаболизъм заема особено място в процесите по обмяната на веществата между организма и външната среда. В подобен процес, в клетките протичат редица биохимични реакции, позволяващи им да нарастват и да се възпроизвеждат.

За да сте сигурни, че купувате качествени хранителни добавки с естествен произход на отлични цени, посетете онлайн магазина NowFoods.bg Тук Ви очаква значително разнообразие от видове и то на най-известните и доказали се вече брандове. Ние сътрудничим директно с тях, така че предлаганото качество е най-доброто. Очакваме Ви!

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
L-Lysine 500 мг - 100 Таблетки
22.00 лв
Taurine 1000 мг - 100 Капсули
36.00 лв
ПРОМО
-11%
L-Glutamine Powder - 170 гр
45.00 лв
40.00 лв
L-Arginine 1000 mg - 120 таблетки
75.00 лв
ПРОМО
-20%
L-Leucine - 255 гр
112.00 лв
90.00 лв