Колко често трябва да правим кардио тренировки

Колко често трябва да правим кардио тренировки

Подходящи ли са кардио тренировките за начинаещи

Начинаещите хора обикновено са няколко типа:

  • Такива, които не са тренирали никога;
  • Минало е много време откакто са тренирали за последно;
  • Имали са дълга пауза, поради контузия или заболяване и трябва да започнат с леко натоварване.

Всички тези типове хора отговарят на понятието “заседнал начин на живот”. 

Ако спадате към някоя от тези категории, ние Ви съветваме да изберете най-леките кардио упражнения. В интернет пространството има стотици клипове на хора, които показват кардио упражнения за начинаещи у дома. 

Ако сте мъж или жена с наднормено тегло или проблеми със сърцето е най-добре да се консултирате с лекар преди да започнете да отслабвате с кардио. 

Ако никога не сте тренирали и не сте се срещали със специалист, който да ви покаже как се прави дадено упражнение има вероятност да се нараните. В такъв случай е добре кардиото и упражненията да се правят във фитнеса под погледа на специалист. Ако държите да ги правите у дома си пуснете видео уроци на фитнес инструктори. 

Колко често и кога

  • сутрин

Привържениците на сутрешните тренировки на празен стомах са прави в това, че са ефективни поради ниското ниво на гликоген в мускулите след сън. Това стартира процеса на отслабване в пъти по-бързо. 

  • вечер

За мъжете и жените, които нямат достатъчно сили за сутрешно кардио е подходящо вечерното спортуване. Препоръчва се да започнете два часа след хранене. Тогава има достатъчно енергия за дълго кардио. Добрият сън след нея бързо и ефективно възстановява тялото.

  • на гладно

Храненето е 2-3 часа преди тренировка. Диетолозите препоръчват протеинови храни или бавни въглехидрати. След упражнения можете да започнете да ядете след 45 минути. По време на кардиото не забравяйте да пиете вода, за да не нарушите водно-солевия баланс.

  • преди или след тренировка

Кардиото се прави преди и след тренировка. Като преди нея, то може да трае 10-15 минути само за загряване, а след тренировка се направи по-продължително, защото тогава се стартира процеса на отслабване. 

Какво да правим, когато вече сме постигнали целите си

Ако искате да задържите резултата, трябва да тренирате редовно и да се храните балансирано цял живот. Ако сте жена, която не иска да трупа мускулна маса тренировките у дома са достатъчни за поддържане на резултатите.

 Но при мъжете, които се стремят да натрупат мускулна маса се изискват тренировки с тежести. Тогава ще трябва да посетите фитнеса или да си направите свой собствен у дома. 

Пс: Но какво е живота без вредна храна? Не бъдете твърде строги към себе си и си правете поне веднъж в месеца - “cheat day”(ден за лакомства и забранени храни). Освен това стандартното кардио винаги може да бъде заменено с разходка в планината и каране на колело в града. 

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-20%
Water Out - 100 Капсули
45.00 лв
36.00 лв
Acetyl L-Carnitine 500 мг - 100 Капсули
80.00 лв
Acetyl L-Carnitine 500 мг - 50 Капсули
46.00 лв
Cinnamon Bark 600 мг (Канела) - 120 Капсули
36.00 лв
L-Carnitine 500 мг - 30 Капсули
35.00 лв