Коя е най-добрата поза за сън

Коя е най-добрата поза за сън

Важността на добрия нощен сън е подкрепена от безброй проучвания. Нарушенията могат да влошат здравословните ви проблеми и да попречи на естествената способност на тялото да се самолекува. Въпреки че има много фактори, които улесняват спокойния сън, включително среда в стаята, матрак и възглавница, позицията на тялото често се пренебрегва и е ключов фактор за добрия нощен сън.

Позиции за сън

Има три основни позиции: по гръб, настрани и по корем. Въпреки че позициите за сън по гръб и настрани се препоръчват от повечето експерти, лекарите също подчертават, че това трябва да бъде индивидуално решение въз основа на специфичните нужди и предпочитания за комфорт на всеки човек.

Спане по гръб

То разпределя равномерно тежестта и натиска върху гръбнака, врата и ставите. Следователно спането на гърба е много удобна позиция за много хора и може да позволи по-добро кръвообращение и оптимална почивка. 
Все пак, както всички позиции на сън, може да има потенциални клопки. Ако прекарвате нощта по този начин, трябва да сте сигурни, че вратът ви е добре поддържан и главата ви не се натиска твърде високо или пада твърде ниско. Крайната цел е шията да е в една линия с гръбначния стълб, което може да се постигне чрез правилна опора за възглавницата или позиция на матрака, ако имате регулируема рамка на леглото. Правилният матрак има значение. Сънят по гръб също е свързан с по-високи нива на хъркане (което може да държи партньора ви буден) и сънна апнея.

Спане по гръб

Спане настрани

За повечето хора „най-добрата“ е страничната поза, със свити крака и възглавница между коленете, което поддържа нивото на таза и намалява шансовете на дразнене в долната част на гърба, скованост или болка.
Спящите настрани са по-малко склонни към хъркане, но е по-вероятно да изпитат притискане на нерв, което би могло да причини неприятни болки във врата и гърба, дори болка в седалищния нерв. Следователно изборът на възглавница и начина на поставяне на възглавницата са важни. 
Разбира се, има две страни на тялото и изследванията показват, че има различни предимства и недостатъци в зависимост от страната, на която сте обърнати. Например, на лявата страна би могла да спомогне за редуциране на киселинния рефлукс. Спането предимно на лявата страна не е без своите ограничения. Може да натовари вътрешните органи (черния дроб, белите дробове и стомаха). Препоръчва се хората, които избират поза настрани, да сменят едната си страна през нощта.

Спане настрани

Спане по корем

Експертите са съгласни, че позата, свързана с най-много потенциални недостатъци, е по корем. Спането по корем може да има отрицателно въздействие върху храносмилането и кръвообращението и може да създаде натиск върху гърба и врата. За да дишаме се изисква шията да е огъната в едната или другата посока. Това усукване на врата причинява напрежение и натиск. Дори ако дадено лице има спокоен сън по корем, може да почувства болки, да развие схванат врат или да има болки във врата по време на будност поради извиването на врата, което се изисква при спане в стомаха.
Освен това тази поза с натиск на стомаха може да притисне и натовари вътрешните органи. 
Никоя поза обаче не е без предимства. Някои изследвания отбелязват, че хората, които избират поза по корем, са по-ограничени в движенията си, което може да доведе до по-дълбок сън.
Ако любимата ви поза е по корем и искате да опитате да промените позициите си, предлагаме ви да улесните прехода към позиция за спане настрани. Поставете възглавница си между стомаха и матрака и опитайте така.

Спане по корем

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-35%
ZMA 800 мг - 90 Капсули
61.00 лв
39.90 лв
ПРОМО
-20%
L-Arginine 500 мг - 100 Капсули
32.00 лв
25.60 лв
ПРОМО
-20%
GABA 500 мг + B6 - 100 Капсули
36.00 лв
28.80 лв
Ashwagandha Extract 450 мг - 90 Капсули
48.00 лв
Magnesium Bisglycinate - 227 г
56.00 лв