Мултивитаминен комплекс - подкрепа за защитните функции на организма

Мултивитаминен комплекс - подкрепа за защитните функции на организма

Витамините и минералите в мултивитаминния комплекс изпълняват много важни и основни роли в работните процеси на нашия организъм. Кои от тях помагат на организма ни? Как правилно да ги приемаме?

Как витамините и минералите помагат на организма?

Мултивитаминния комплекс участва във важните за тялото ни процеси, като метаболитните и обменните, грижи се за регенерирането и поддържането на органите, укрепва имунната система. Както сами забелязвате, без витамините и минералите нямаме шанс за живот. Именно чрез тях дори кожата, косата и ноктите ни изглеждат добре и са гъвкави с малка чупливост.

В повечето случаи мултивитамините си ги набавяме чрез ежедневната храна, зеленчуците и плодовете, които обаче консумираме само през летния сезон, а през зимния преобладават повече протеините и въглехидратите. И тук вече може да настъпи и дефицитност, което довежда до усещане за недоспалост, сънливост, ленивост, раздразнителност, чести настинки или т.н “пролетна умора”.

Какви видове витамини има и кои са най-важните?

Съществуват множество различни витамини и минерали, които в повечето случаи се предлагат по магазините във вид на мултивитаминен комплекс. Те се делят на: 
мастноразтворими - както личи и от името им, не могат да се разтварят във вода, а в мастни разтвори. Именно те се съдържат в мастните депа на човешкия организъм. Сред мастноразтворимите витамини спадат групите А, Д, Е и К;
водоразтворими - съдържат се в групите В1, В2, РР, В6, В12, С. Всеки един от видовете е важен за човешкото тяло, но поради това, че са много на брой, те се предлагат във вид на мултивитамини.

Кои са необходимите минерали?

Те се делят на макроминерали и микроминерали. Първите се наричат така, защото от всички 21 налични, тялото ни има нужда само от 7 от тях и то в количество 100 грама. Това са фосфор, калий, хлор, калций, магнезий, сяра, натрий.

При микроминералите от останалите 14, тялото ни се нуждае от по-малко от 100 гр., което ги класифицира в микрогрупата на минералите. Сред тях са цинка, хрома, флуора, медта, мангана, вандий, никел, йод, калий, никел, вандий, селен, бор, молибден. И двата вида отговарят за производството на протеините и стимулирането на растежа, транспортирането на кислорода до важните за тялото органи.

Съвети при приемане на мултивитамини.

За лесното набавяне на всички тези витамини и минерали с един прием се предлагат комплексни хранителни добавки с всичко необходимо. Те са предназначени за укрепване на имунитета и подготовката на тялото за преходния сезон, както и за нормалното му функциониране. Приемът на мултивитамините е добре да се извършва преди или след ядене. 

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
Kid Vitamins (Детски витамини) - 120 Таблетки
51.00 лв
ПРОМО
-9%
Adam Men`s Multi - 60 Таблетки
57.00 лв
52.00 лв
EVE Woman`s Multi - 90 Дражета
60.00 лв
EcoGreen Multi - 90 капсули
52.00 лв