Паник атаки - симптоми и причини за появата

Паник атаки - симптоми и причини за появата

Изпитвали ли сте някога симптоми на паник атака? Ако да, тогава знаете, че усещанията са толкова интензивни, че ви се струва, че може да получите инфаркт или друг сериозен здравословен проблем. Паническите атаки се характеризират със страх от загуба на контрол или настъпващо бедствие, въпреки че в този момент няма реална опасност.
Има много възможни причини за паник атака - от бактериални инфекции до ниски нива на кръвната захар. Много хора, които изпитват пристъп на паника, не го очакват и никога преди не са имали такъв. 
Ако не сте запознати с най-често срещаните симптоми на паническите атаки и някои възможни причини за тях, това събитие може да ви се стори като като животозастрашаващо. За щастие, повечето пристъпи на паника са безобидни и преминават в рамките на около 10 минути. Освен това има някои естествени лекарства за тревожност, които ще ви помогнат да контролирате страха си и да ограничите дискомфорта си.

Симптоми на паническа атака

Паническата атака е интензивно и внезапно развитие на страх или тревожност. Обикновено ще изпитате пик на симптомите около 10 минути след пристъп на паника и след това усещането ще започне да отшумява. Пристъпите могат да бъдат страшни и объркващи, особено ако никога преди не са ви се случвали. И когато сте в средата на такава, е трудно да разберете как да спрете паническа атака, защото не е задължително да сте в рационално състояние на ума. Ето бърза разбивка на някои често срещани въпроси относно пристъпите на паника...

Паническа атака срещу атака на тревожност: каква е разликата между тях?

Важно е да се разграничат признаците на пристъп на тревожност от пристъп на паника. Безпокойството е по-скоро хронично безпокойство за бъдещето, като прекомерно безпокойство за смърт, болест или дори незначителни неща.
Пристъпите на паника са различни от атаките на тревожност, защото са по-скоро като остри, „кратки изблици на силен страх“. Тези пристъпи обикновено продължават по-малко от половин час. Симптомите на включват:

  • Ускорен пулс
  • Кратка болка в гърдите
  • Недостиг на въздух 

Как да разберете кога имате паническа атака?

Според специалистите пристъпът на паника обикновено включва поне четири от тези признаци и симптома:

  • Изпотяване
  • Сърцебиене или неправилен сърдечен ритъм
  • Затруднено дишане
  • Разклащане
  • Замаяност или световъртеж
  • Втрисане
  • Горещи вълни
  • Изтръпване
  • Болка в гърдите
  • Гадене
  • Разстроен стомах
  • Страх от загуба на контрол или „полудяване“
  • Чувство на откъснатост
  • Страх от умиране

Какво е усещането?

Има причина хората, които току-що са преживели паническа атака, често да се озовават в спешното отделение или в лекарския кабинет. Някои симптоми са страшно подобни на много животозастрашаващи здравословни проблеми като сърдечни или дихателни заболявания.

Можете ли да получите паническа атака без причина?

Да! Често пристъпът започва изневиделица, без предупреждение. Някои хора дори изпитват симптоми на паник атака, когато са напълно отпуснати или спят. Много хора описват собствения си опит с това състояние като неспособност да се изправят, да дишат или да функционират. Това е състояние на силна и пълна паника. И умът ви може да мисли само за страха от това, което мислите, че се случва и което смятате, че ще се случи. Тази тунелна визия прави симптомите още по-лоши, в повечето случаи защото нивата на тревожност са повишени.

Какво се случва в тялото ви по време на паническа атака?

Пристъпът на паника е описан като „страх от страха“. Според изследвания, когато някой изпитва пристъп на паника, той/тя чувства обичайните физически симптоми на тревожност, като замаяност, ускорен пулс, задух и болка в гърдите. Тези симптоми произтичат от мисълта, че нещо по-голямо и по-страшно е на път да се случи - като припадък, сърдечен удар или задушаване. Умът ви всъщност има „катастрофална интерпретация на физическите симптоми“, според изследователите.
Този страх кара тялото да премине в режим на свръхбдителност, където ставате още по-наясно с телесните си усещания. Точно преди пристъп на паника, тъй като тези мисли са влезли в главата ви (независимо дали го осъзнавате или не), тялото ви изпитва повишена възбуда на симпатиковата нервна система и повишени симптоми на тревожност, които спираловидно се превръщат в пълна атака на паника.

Колко дълго продължават паник атаките? 

Повечето траят само около 10 минути, но след паническа атака вероятно ще се почувствате изтощени и напълно изпразнени от енергия. Последствията са различни за всеки, но някои може да се почувстват неудобно, ако атаката се случи на публично място, някои може да се страхуват от нова атака, а други изпитват признаци на депресия след пристъп на паника.

10 причини за появата за паник атака

1. Паническо разстройство

Хората с паническо разстройство изпитват повтарящи се пристъпи на паника; всъщност паническите атаки могат да се появят толкова често - няколко пъти на ден за някои, и само няколко пъти годишно за други. Изследователите предполагат, че паническото разстройство произтича от взаимодействието на генетични фактори и фактори на околната среда. Може да бъде причинено от стресиращо събитие в живота, като развод, малтретиране или смърт на любим човек, семейна обремененост или психични и тревожни разстройства, повишени нива на кортизол или дори срамежливост в детството. Жените също са по-склонни да изпитат симптоми на паническо разстройство, отколкото мъжете. 
Не всички хора, които получават пристъпи на паника, имат паническо разстройство. 

2. Агорафобия (страх от определени ситуации)

Агорафобията е вид тревожно разстройство, което причинява чувство на страх, свързано със специфични ситуации или места. За разлика от паническото разстройство, което включва повтарящи се пристъпи на паника, които се появяват изневиделица, този тип тревожно разстройство води до пристъпи на паника, които са специално предизвикани от социални събития. Хората с агорафобия може да изпитват безпокойство от това да са в тълпи, да бъдат на обществени места, да пътуват далеч от дома или да пътуват сами. Част от това, което движи това безпокойство, е страхът от паническа атака, която може да бъде едновременно смущаваща и изключително неудобна. Поради този страх хората с агорафобия обикновено избягват напълно ситуацията, което намалява способността им да живеят нормално.

3. Хипертиреоидизъм

Изследванията показват, че хората с проблеми с щитовидната жлеза имат значително по-висок резултат при тестовете за тревожност в сравнение с тези с нормална функция на щитовидната жлеза. 
Вашата щитовидна жлеза контролира топлината на тялото ви и аспектите на разхода на енергия, така че когато имате свръхактивна щитовидна жлеза, което се нарича хипертиреоидизъм, може да изпитате ускорен пулс, изпотяване, нервност и други симптоми на тревожност.

4. Инфекция с бартонела

Bartonella е вид бактерия, която причинява няколко заболявания при хората, включително болест на котешко одраскване и окопна треска. Изследванията показват, че инфекциите с Bartonella могат да доведат до неврологични и психиатрични заболявания и пациентите могат да развият пристъпи на паника, възбуда и депресия.
Bartonella се пренася от много животни и насекоми, включително бълхи, котки, кърлежи, въшки и хапещи мухи. 

5. Лаймска болест

Изследванията показват, че пациентите с епизоди, подобни на паника, са имали лаймска болест и други болести, пренасяни от кърлежи. 

6. Лошо здраве на червата

Здравето на червата влияе върху симптомите на тревожност, депресия и други свързани разстройства. Знаете ли, че възпалението в червата всъщност допринася за възпаление в мозъка и соматичните тъкани? Ето защо здравето на вашата микробиота е свързано с различни психични разстройства. Тази връзка черва-мозък обяснява защо човек със синдром на пропускливи черва или лошо здраве на червата може да изпита психологически симптоми. Те включват повишено чувство на стрес и тревога. Това не винаги води до пристъпи на паника, но със сигурност може да възникне като част от невробиологичните фактори на тревожност.

7. Спиране на лекарства

Въпреки че симптомите на спиране на лекарствата варират в зависимост от злоупотребяваното лекарство, не е необичайно хората във фаза на отнемане на това лекарство да изпитват повишени нива на тревожност, безпокойство, треперене, гърчове и пристъпи на паника.
Зависимостта към бензодиазепини, лекарства, използвани за лечение на тревожни разстройства, може да причини пристъпи на паника, нарушения на съня, сърцебиене, мускулни болки, изпотяване, раздразнителност и затруднено концентриране. 

8. Злоупотреба с вещества – алкохол и наркотици

Злоупотребата с вещества може да влоши симптомите на тревожност, допринасяйки за появата на паническа атака. Прекомерната употреба на алкохол и бензодиазепини, може да увреди умственото функциониране на човек и да доведе до повишена тревожност и пристъпи на паника. Стимулантите също са свързани с повишена тревожност, защото възбуждат невротрансмитерите в мозъка. Стимулантите включват кокаин, екстази, амфетамини и дори кофеин.

9. Ниска кръвна захар

Изследванията показват, че ниската кръвна захар или хипогликемия може да причини редица неврологични и когнитивни симптоми, включително раздразнителност, ирационално или неконтролирано поведение, изпотяване, гърчове, объркване, неясен говор и загуба на съзнание. Когато тялото ви не получава достатъчно количество глюкоза, това може да доведе до функционална мозъчна недостатъчност. 

10. Хипервентилация

Проучванията показват, че симптомите на хипервентилация могат да предизвикат пристъпи на паника, но изследователите предполагат, че интерпретацията на тези усещания, а не самите усещания, водят до атака. Хипервентилацията е дълбоко, бързо дишане, което води до намаляване на количеството въглероден диоксид в кръвта. Това намаляване на въглеродния диоксид води до задух, учестен пулс и замаяност.
Стресът и безпокойството могат да предизвикат хипервентилация и, от друга страна, хипервентилацията може да предизвика повишена тревожност и пристъпи на паника. Хората може да мислят, че ще се задушат, което води до силен страх и предизвиква паническа атака.

Препоръчваме да прегледате:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Ashwagandha Extract 450 мг - 90 Капсули
48.00 лв
Ashwagandha Extract 450 мг - 180 Капсули
72.00 лв
ПРОМО
-20%
DOPA Mucuna - 90 Капсули
56.00 лв
44.80 лв
Mood Support with St. John`s Wort - 90 Капсули
55.00 лв
True Calm Amino Relaxer - 90 капсули
45.00 лв