Ползи от приема на L-тирозин

Ползи от приема на L-тирозин

Какво е L-тирозин?

L-тирозинът е несъществена аминокиселина, прекурсор на хормоните на щитовидната жлеза, невротрансмитерите допамин и норепинефрин и хормона на стреса епинефрин. Като неесенциална аминокиселина, L-тирозинът може да се създаде в тялото от отделна аминокиселина, L-фенилаланин и обикновено не е необходимо да се консумира директно в храната. Въпреки това, някои хора имат рядко генетично заболяване, „фенилкетонурия“ (PKU), при което не могат да обработват аминокиселината L-фенилаланин. За тези хора L-тирозинът става важен. Пациентите с PKU трябва да заменят L-фенилаланина с L-тирозин или развиват мозъчно увреждане. Състоянието обикновено се тества и идентифицира при раждането на засегнатите индивиди.

Тъй като L-тирозинът е предшественик на невротрансмитер, проучвания са изследвали неговите ползи за психичното здраве.

Какви са ползите от приема на L-тирозин?

Ползи при депресия

Някои стандартни лекарства са насочени към допамин и норепинефрин за лечение на депресия. Като такъв, L-тирозинът би бил лесен начин да се опитате да повишите нивата на тези невротрансмитери, за да постигнете подобен резултат.

Изследванията за изчерпване на L-тирозин намаляват нивата на L-тирозин в мозъка, като дават всички аминокиселини с изключение на L-тирозин и неговия прекурсор L-фенилаланин. Проучванията при хора установяват нарастващо безразличие и недоволство, когато L-фенилаланинът и L-тирозинът са премахнати.

Ползи при разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD)

ADHD често се смята за състояние, свързано с понижени нива на допамин в мозъка. Стимулиращите лекарства, като риталин и адерал, изглежда действат поне частично чрез увеличаване на допамина и норепинефрина. Като такова, не трябва да е твърде изненадващо, че L-тирозинът понякога се препоръчва като лечение на ADHD. Изследването обаче е донякъде нюансирано и изследванията са доста ограничени.

Ефекти върху мозъчната функция при хора в стресови ситуации. 

Може да има ефекти, сравними с други билкови адаптогени, като ашваганда и родиола. Много от проучванията върху L-тирозин са извършени от различни военни групи с интерес към потенциалните ползи от аминокиселината.

Други ползи от употребата на L-тирозин

  • Помага при шумов стрес
  • Лишаване от сън
  • Ползи за паметта при стрес

L-тирозинът е интересна аминокиселина, която може да помага за подобряване на умствената функция и паметта по време на стресови дейности и ситуации. Докато изследванията не са толкова ясни, може да има и ползи за определени случаи на депресия с метаболитна нужда от по-високи нива на аминокиселини.
За щастие, публикуваните проучвания не предполагат много странични ефекти от L-тирозин.

В Nowfoods.bg ще откриете L-тирозин на добра цена и доказано качество. 

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
L-Tyrosine 500 мг - 120 Капсули
45.00 лв
L-Phenylalanine 500 мг - 120 Капсули
50.00 лв
Mood Support with St. John`s Wort - 90 Капсули
55.00 лв
L-Phenylalanine 500 мг - 60 Капсули
25.00 лв
L-Tyrosine 500 мг - 60 Капсули
25.00 лв