Пребори грипа без лекарства

Пребори грипа без лекарства

В тази статия ще разгледаме основните съставки, с които можем да преборим грипа и настинката без лекарства. 

Преборете настинката и грипа без лекарства!

Витамин C срещу настинка

Витамин C се използва от много време като лек срещу настинката, но проучванията относно ефикасността му в прекъсването ѝ са спорни. Витамин C подсилва имунната система в някои аспекти, но резултатите сочат, че сам по себе си той е неспособен да прекрати или излекува настинка. Той обаче е силна подкрепа за имунната система на хора, които са настинали от студеното време навън, или пък се занимават с активен спорт.

Някои проучвания сочат, че витамин C може да намали продължителността на настинката с 24 до 36 часа. Витамин C има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Това помага при течащ нос, също така придава повече жизненост на тялото. При болест и настинка, както и при физически стрес и натоварване, тялото има нужда от по-високи дози. За по-силен ефект, търсете добавка, в която витамин C е комбиниран с биофлавоноиди – силни антиоксиданти, които се съдържат в цитрусовите плодове, чая и други храни.

Дозировка:

Няма консенсус относно точната необходимост от витамин C. Някои специалисти препоръчват прием от няколко грама разпределени на няколко равномерни приема през деня, при първи симптоми на раздразненио гърло или запушен нос. За по-агресивно лечение, започнете с 1,000 – 2,000 мг на всеки 2 часа в продължение на 8 часа, след което намалете до прием от 3 пъти на ден, или 3 грама на ден. Тук обаче има една уловка: трябва да сте подготвени за страничните ефекти от високите дози на витамин C – това може да доведе до стомашни проблеми от сорта на газове и диария. Ако се появи подобен симптом, намалете дозата. Не прекратявайте приема рязко, а постепенно намалявайте честотата и количеството(с цел да се избегне възможното кървене на венците). Хора с предразположеност към образуване на камъни в бъбреците, трябва да се консултират с лекар преди прием на витамин C, тъй като той повишава леко тази склонност.

Ехинацея

Според някои изследвания, приемът на ехинацея може да намали проявата на симптомите на настинка, както и продължителността ѝ, с около 30%. Въпреки, че има противоречиви мнения, експертите са вече по-сигурни в нейната ефикасност. До момента, най-точните резултати са в полза на конкретния вид echinacea purpurea, който е и по-подходящ и има по-силен ефект върху възрастни, отколкото при деца.

Дозировка: При първи симптоми на настинка, започнете да приемате Ехинацея – необходими са ви около 900мг от екстракта, като приемът трябва да е разделен на два – три пъти през деня, в продължение на една или две седмици. Ехинацея не е подходяща за деца под дванадесет-годишна възраст.

Elderberry Extract (Екстракт от Черен Бъз)

Sambucus Nigra е познат в народната медицина от векове в Северна Америка, Европа, Западна Азия и Северна Африка. Неговите антиоксидантни свойства далеч не са единствения плюс от приема му. Екстрактът от Черен Бъз намалява лошия холестерол, подобрява зрението, подобрява здравето на сърдечно-съдовата система и силно засилва действието на имунната система. Освен това, от край време е познат като лек срещу кашлица, грип и настинка, бактериални и вирусни инфекции и синузит. Сокът от Черен Бъз е използван като лек срещу епидемията от грип в Панама през 1995г.

Биофлавоноидите и други протеини в екстракта спират разпространението на настинката и грипа, тъй като спират навлизането на вирусите в нашите клетки.  Възстановяването от грип и настинка е значително по-бързо при прием на Sambucus Nigra екстракт, като при някои изследвания резултатите показват, че времето за оздравяване намалява с около 4 дни. Екстрактът от Черен Бъз се използва още срещу запек.

Той съдържа органични пигменти, аминокиселини, картеноиди, флавоноиди(кверцетин), рутин, витамин А и витамини от групата B, както и оргомно количество витамин C. В Израел, поради уникалните имуностимулиращи свойства, екстрактът се използва и за лечение на рак и спин.

Дозировка: 1 капсула от 500mg 2-3 пъти дневно. 

Чесън

Както много други добавки, чесънът е силен стимулант за имунната система. Той също така се бори и срещу вируси. Има и немалко доказателства в полза на свойствата му значително да редуцира шанса да хванете настинка. Ако обаче не можете да понесете суровия чесън и неговия аромат и вкус, не се тревожете: добавките, съдържащи чесън, са не по-малко ефективни. В едно британско проучване участвали 146 човека, които доброволно приемали чесън под формата на хранителна добавка, в продължение на 12 седмици през студения сезон, се разболявали в пъти по-малко и по-леко, от хората в контролната група, която приемала плацебо хапчета. Резултатите: 24 настинали в експерименталната група (приемаща добавката), и 65 човека, които се разболели в контролната група (приемаща плацебо хапчета). Освен това, хората, които се разболели и приемали  чесън, се възстановили средно с 4 дни по-бързо от тези в контролната група.

Друг важен бонус от приемането на чесън: при толкова много вампири в днешно време, винаги ще сте в безопастност! :)

Ако приемате лекарства с цел разреждане на кръвта, консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемате чесън, под която и да е форма, тъй като действието му засилва ефектите на тези лекарства.

Дозировка: 300 милиграма 2-3 пъти дневно. За профилактика, дозата може да бъде намалена.

Витамин Е

Този мощен антиоксидант е също така и добър имуностимулатор. Той няма да Ви излекува от настинката, но ще я предотврати. Във висококласно изследване от Университета Тaфтс(частен изследователски университет, в близост до Бостън, Масачузетс), продължило 1 година, 451 човека на възраст над 65 години приемали 200 IU витамин Е всеки ден или плацебо(при контролната група). 74% от хората в контролната група, приемащи плацебо получили поне по една инфекция на горните дихателни пътища, докато при експерименталната група процентът е 65.

Дозировка: 200 – 400 IU на ден, с храна, съдържаща източник на мазнини

Витамин D

Приемът на витамин D най-вероятно няма да ви е от особена полза, освен ако не страдате от дефицитът му. При хора с такъв дефицит, (Например в САЩ, около 40% от хората като цяло имат силен

дефицит на витамин D), приемът на витамин D може да направи чудеса, намалявайки риска от грип и инфекции на дихателните пътища,включително и от пневмония. Най-вероятно страдате от дефицит на витамин D, ако нямате възможност да го “попивате” достатъчно от слънцето – огато сте с повече дрехи или времето като цяло е по-мрачно, както е през студения сезон. Дефицитът се засилва и от отсъствието на млечни продукти във Вашата диета. Хора с по-тъмна коса, възрастните, както и хората с наднормено тегло, е по-вероятно да страдат от недостатък на витамин D в организма си.

Дозировка: 5000 IU веднъж на ден, или през ден.

Натурални лекове срещу простуда и грип: Какви са рисковете? 

Експертите твърдят, че естествените лекове срещу простуда и грип са достатъчно безопасни – поне, когато се приемат в нормалните им дозировки, от възрастни, в добро здраве. Именно фактът, че най-вероятно ще ги използвате само в продължение на няколко дни, докато сте болни, е в основата на тяхната безопастност. 

Рисковете от потенциален токсичен ефект от билките са почти винаги свързани единствено с твърде продължителната им употреба.

Има някои изключения. Трябва да се консултирате със своя лекар, преди да приемате билкови хранителни добавки и витамини при следните условия:

✗ При бременност

✗ При някои заболявания

✗ При прием на други лекарства, които биха могли да предизвикат нежелана реакция, ако се комбинират с билковите екстракти и витамините.

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Vitamin D-3 - 60 мл
28.00 лв
Vitamin A 10,000 IU - 100 Дражета
18.00 лв
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
Vitamin B-12 1000 МKГ - 100 Дражета
25.00 лв
Vitamin C Powder - 227 grams
40.00 лв