Преддиабетно състояние – как да се предпазим?

Преддиабетно състояние – как да се предпазим?

Съвременното общество е изложено на сериозни рискове от появата на диабет. Стрес, неправилно хранене, липса на достатъчно физическа активност и генетична предразположеност – всички тези предпоставки са достатъчно сериозни, за да се отключи преддиабетно състояние. Неговото лечение често се оказва трудно, което прави предпазването и профилактиката най-добрия начин да останем здрави. За целта е нужно да се спазва правилна диета, да се спортува, като учените съветват да се приемат и хранителни добавки с подходящо съдържание.

Какво представлява преддиабетното състояние?

Преди да си зададем въпроса “Лекува ли се?”, е добре да си дадем сметка какво всъщност може да доведе до преддиабетно състояние. Теориите са няколко, сред които е заседналият начин на живот, затлъстяването, пушенето и прекомерната употреба на алкохол. В същността си преддиабетът представлява:

  • инсулинова резистентност, при която тялото продължава да произвежда инсулин, който обаче не може да бъде усвоен докрай – това води до необходимостта от подаването на допълнителни количества, така че до клетките да бъде доставена кръвна глюкоза;
  • ако стойностите на кръвната захар надвишават 7,0 mmol/l, то тогава може да се говори за диабет. Нормалните показатели са под 6.1 mmol/l, измерени на гладно – при цифри между 6.1 mmol/l и 6,9 mmol/l става дума за преддиабетно състояние тип 2;
  • симптоматиката на преддиабета не е ясно изразена – тук по-скоро се разглеждат хората, изложени на риск от появата на това заболяване. Това са лицата в генетичен риск, тези с повишени нива на “лошия” холестерол, жените с гестационен диабет (временно явление), възрастните мъже и жени;
  • наличие на хипергликемична симптоматика – регистрира се около два-три часа след храна и се изявява със силно потене, глад, треперене, отпадналост и др.

Ако при диабет тип 1 говорим за генетична заложеност в резултат на автоимунно заболяване, то диабет 2 се отключва на по-късен етап, като все по-често спохожда и деца.

Как да се предпазим?

Спазването на правилен хранителен режи, спортуването и намаляване нивата на стреса ще помогнат за това да разрешим проблема още в зародиш. Преддиабетното състояние не е никак за подценяване, тъй като може да се трансформира в диабет тип 2, който остава за цял живот. Приемът на хранителни добавки, преустановяване на тютюнопушенето и премахването на вредните храни от менюто са също сред нещата, което е добре да се направят, ако е налице риск от появата на захарна болест.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Chromium Picolinate 200 мкг - 100 Капсули
20.00 лв
ПРОМО
-12%
CLA 800 мг - 90 Дражета
55.00 лв
48.40 лв
Cinnamon Bark 600 мг (Канела) - 120 Капсули
36.00 лв
ПРОМО
-12%
Beta 1,3/1,6 Glucan - 60 веган капусли
60.00 лв
52.80 лв
Chromium Picolinate 200 мкг - 250 Капсули
45.00 лв