Признаци за ниски нива на калий и как да го подобрите по естествен път

Признаци за ниски нива на калий и как да го подобрите по естествен път

Чували ли сте за калий? Повечето от нас са чували за калий, когато говорим за банани, но калият е много повече! Тази статия ще ви помогне да разберете важната роля на калия за вашето здраве, признаците и симптомите на нисък калий и как може да подобрите нивата на калий по естествен път.

Какво е калий?

Калият е основен минерал, който е жизненоважен за функционирането на тялото ни. Знаете ли, че това също е електролит? Това означава, че носи електрически заряд и активира нервните и клетъчните функции във всяка човешка клетка. Също така е от ключово значение за регулирането на това как тялото балансира течностите, поддържа кръвното налягане и поддържа здрави мускули и нерви.

Нуждата ни от калий варира с възрастта, но един типичен здрав възрастен се нуждае от около 2500 до 3000 милиграма калий на ден. Когато препоръчва, вашият лекар ще вземе предвид и вашия пол, ниво на активност и текущия ви хранителен профил.

Ползи за здравето от калий

Колкото и да се нуждаем от калий за ежедневните жизнени функции, човешкото тяло не го произвежда. Така че трябва да приемаме калий ежедневно, за да поддържаме адекватни нива в нашите тъкани и кръв. Много от нас са научили, че можем да получим калий от бананите, но много други храни и добавки подхранват нивото на калий в организма. Първо, ето няколко начина, по които калият поддържа телата ни, за да можем да процъфтяваме.

Цялостно здраве

Като цяло - всички се нуждаем от достатъчно калий! Консумирането на правилното количество калий е от ключово значение за цялостното здраве. Ниските нива на калий може да допринесе за проблеми като мускулна слабост, неравномерен сърдечен ритъм, запек и други признаци и симптоми по-долу.

Мускули и нерви

Калият подпомага нервните импулси. Освен това помага на мускулите, включително сърцето, да се свиват. Ако калият е нисък, тогава всичките ни мускули могат да бъдат компрометирани.

Кръвно налягане

За поддържане на кръвното налягане са необходими адекватни нива на калий. Калият може да противодейства на натрия в тялото ви, за да поддържа добър баланс на течностите, което е от решаващо значение за кръвното налягане.

Признаци и симптоми, че може да имате нисък калий

Ниският калий или хипокалиемията показва нива на калий в кръвта под нормалното. Може да бъде опасно, ако не се открие навреме, и е замесено в сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, недохранване и дори шок.

Свържете се с вашия лекар, ако имате някой от тези признаци или симптоми на нисък калий:

  • Мускулна слабост, крампи, спазми, изтръпване или изтръпване, особено в ръцете, ръцете, краката или краката
  • Умора или чувство на умора или слабост, дори след достатъчно сън
  • Сърцебиене или неправилен сърдечен ритъм
  • Нови или необичайно високи нива на кръвната захар
  • Дехидратация, която може да бъде резултат от повишено уриниране
  • Запек или други постоянни храносмилателни проблеми
  • Ново безпокойство, депресия или други промени в настроението
  • Понякога медицински състояния или лекарства могат да понижат нивата на калий. Проблеми като бъбречно заболяване, болест на Crohn, улцерозен колит, повръщане и диария и лекарства като диуретици или злоупотреба с лаксативи могат да бъдат виновниците.

Как да разберете дали имате ниски нива на калий

Понякога нисък калий се открива чрез рутинен основен метаболитен панел (BMP). Или вашият лекар може да назначи BMP и/или анализ на урината, ако подозира проблем с калия. Тези тестове измерват количеството калий в кръвта и това, което отделяте в урината.

По какви начини можем да подобрим нивата на калий по естествен път

Първо и най-важно – Консултирайте се с вашия лекар, за да определите текущото си ниво на калий и, ако е ниско, колко калий трябва да включите чрез диета и добавки.

Страхотни новини – има много вкусни храни, които да повишат нивата на калий и да ви накарат да процъфтявате отново! Яденето от дъгата на плодове и зеленчуци и различни източници на протеин винаги е добро. Националният институт по здравеопазване изброява храни с високо съдържание на калий, които отговарят на всяко диетично предпочитание, като същевременно подобряват нивата на калий.

Добавки за възстановяване на нивата на калий

Може да погледнете списъка с богати на калий храни и да си помислите: „може би просто ще взема добавка!“ И това е вариант. Въпреки това, трябва да внимавате да не приемате твърде много калий - не искате да развиете хиперкалиемия или висок калий.

Най-доброто място да започнете е с вашия лекар, който може да определи чрез тестване колко допълнителен калий имате нужда. Като цяло няма да надвишавате 99 милиграма на ден. Ако сте на диуретик, лекарство за сърце или акне, вашият лекар ще ви посъветва да не приемате допълнителен калий и ще ви насочи към храни с високо съдържание на калий.

Най-често срещаните добавки за поддържане на оптимални нива са калиев хлорид, калиев цитрат, калиев аспартат, калиев бикарбонат и калиев глюконат. Вашият лекар ще прегледа хранителния ви прием и ще препоръча формата и дозировката, която е подходяща за вас.

Не е нужно да страдате от неприятните симптоми, които идват от ниски нива на калий, от мускулен дисбаланс до умора, сърдечни проблеми до висока кръвна захар и други, изброени по-горе. Ако изпитвате признаци и симптоми, които показват нисък калий, посетете вашия лекар за тестване. Ако имате хипокалиемия, можете лесно и естествено да повишите нивата си с диета и добавки под ръководството на вашия лекар.

В онлайн магазин www.nowfoods.bg ще откриете богат асортимент от хранителни добавки с калий, на добри цени с доказано качество и произход, гарантирам от Now foods.

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Potassium Gluconate (Калий) 99 мг - 100 Таблетки
22.00 лв
Potassium Citrate (Калий) 99 мг - 180 капсули
35.00 лв
Potassium Iodide (Калий) 30 мг - 60 Таблетки
31.00 лв
ПРОМО
-11%
Potassium Gluconate (Калий) 99 мг - 250 Таблетки
47.00 лв
42.00 лв
Full Spectrum Minerals - 100 Таблетки
40.00 лв