Стречинг упражнения за цялото тяло

Стречинг упражнения за цялото тяло

Какво е стречинг

Името на тренировката идва от английската дума stretch и в превод означава - разтягане. Тази система е разработена с цел да се отпуснат мускулите след какъвто и да е вид спорт и да се подготвят за следващия ден. Мускулите получават микротравми от спорт. За да могат те да зараснат по-бързо, е необходимо да ги разтегнете.

Разтягането се счита за доста често срещано явление в живота на съвременните хора. Хора, работещи в офис имат сериозни проблеми със схващането на тялото.
Стречингът за цялото тяло е спасението за тези хора. 

  • Защо е важен?

То е изключително важно и при редовно трениращите хора. Особено, ако тренирате с големи тежести, с които извършвате къси движения, които напрягат мускулите на макс. Фитнес упражненията вдървяват човек и ако не разтягате редовно след време има вероятност да не можете да се наведете да си вържете връзките на обувките. 

Преди всяка тренировка, независимо за кой спорт се отнася задължителна е загрявката. А след приключването и е задължително разтягането. Стречингът след силови упражнения помага и за предотвратяването на тежка и болезнена мускулна треска. 

За това разтягането на цялото тяло е приятел на трениращия и нетрениращия човек. 

Как да правим стречинг

Ето няколко полезни съвета как да започнете със стречинга:

  • Купете си постелка;
  • Обуйте си удобен анцуг или клин;
  • Пуснете си видео с йога или други стречинг упражнения;
  • Разтегнете поне 15 минути цялото тяло;
  • Дайте си 5 минутна почивка, като лежите на постелката. 

Обстановката също е важна. За да допринесете за приятната обстановка, можете да си пуснете любима музика. А защо не и да си запалите ароматни свещи, които ще ви накарат да се пренесете в друг свят. Направете си малък кът специално за отпускане след спорт. 

Дори и да не практикувате йога, много от стречинг упражненията са близки до нея. Хубавото на йогата е, че разпуска не само тялото, а и ума. 

Кога се прави - преди или след тренировка

Най-добре е стречингът да се прави преди и след тренировка.

Разтягането преди тренировката е от решаващо значение за предотвратяване на наранявания, както и за подобряване на работата на мускулите. Разтягането може перфектно да подготви тялото ви за основната тренировка като част от загрявка. Също така стречинг упражненията преди нея ще помогнат да се избегнат травми. 

След тренировка направете задълбочено и продължително разтягане за да отпуснете цялото тяло и да избегнете болезнена мускулна треска на следващия ден. 

 Ако тренирате веднага след събуждане или ако през деня сте много неактивни, мускулите ви ще бъдат особено стегнати, за това се нуждаят от раздвижване. 

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-26%
Omega-3 1000 мг - 100 Дражета
27.00 лв
19.90 лв
Vitamin B-1 (Thiamine) 100 мг - 100 Таблетки
21.00 лв
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
ПРОМО
-11%
Adam Men`s Multi - 120 Таблетки
105.00 лв
93.00 лв
EVE Woman`s Multi - 180 Дражета
117.00 лв