Важни факти за CoQ10

Важни факти за CoQ10

В обикновен ден човешкото сърце бие над 100 000 пъти, за да изпомпва повече от 5000 галона кръв през над 60 000 мили кръвоносни съдове. За цял живот, което означава повече от 2,5 милиарда сърдечни удара, изпомпващи общо 100 милиарда галона кръв.

Важно е да поддържате здравето на сърцето си, за да може то да изпълнява своята жизненоважна функция. Има много диети, начин на живот и хранителни вещества, които поддържат здравето на сърцето. Но за тези, които се справят с някакъв стрес или предизвикателство в сърдечната функция, добавянето с коензим Q10 (CoQ10) може да бъде критично. 

Какво е CoQ10?

CoQ10 е антиоксидант в организма, използван за производството на енергия от митохондриите - енергийно-произвеждащата единица на клетките на нашето тяло.

В повечето случаи тялото произвежда достатъчно CoQ10 само. Но значителни изследвания показват, че има много ситуации, при които тялото като цяло или определени тъкани не правят достатъчно нива на CoQ10.

По-специално, ниски нива на CoQ10 се откриват винаги, когато сърцето или съдовата система са подложени на стрес. Хората на възраст над 60 години обикновено също имат по-ниски нива на CoQ10, тъй като е известно, че производството в клетките намалява с напредването на възрастта. За щастие, приемането на CoQ10 като хранителна добавка може да възстанови правилните нива на това критично съединение.

Какви са ползите за здравето от CoQ10?

CoQ10 се появи през последните 40 години като най-продаваната хранителна добавка, основана на много голям брой научни изследвания, подчертаващи значителни ползи за здравето. Повечето ползи за здравето на CoQ10 включват способността му да подобрява производството на енергия и да действа като антиоксидант. Като антиоксидант, CoQ10 предпазва клетъчните структури от увреждане. Той също така помага да се поддържа витамин Е в активната му антиоксидантна форма и повишава нивата на ключовите антиоксидантни ензими, които допълнително предпазват клетките от увреждане.

Защо CoQ10 е важен за здравето на сърцето?

Клиничните изпитвания при хора са широко документирали ползите от CoQ10 за подобряване на функцията на сърцето. Лесно е да се разбере защо. CoQ10 е от съществено значение за клетките на сърцето и когато клетките на сърцето са подложени на стрес или предизвикателство, това създава повишено търсене на CoQ10.
Допълнението с CooQ10 в тези ситуации просто осигурява търсенето. Клиничните проучвания показват, че коригирането на дефицит на CoQ10 може да доведе до значителни подобрения в сърдечната функция.

Ето основните предимства, отбелязани в клиничните проучвания с CoQ10 при подобряване на функцията на сърцето:

  • Повишено използване на кислород от сърдечния мускул. 
  • Повишено производство на клетъчна енергия от сърдечния мускул.
  • Повишен капацитет за упражнения при хора с нарушена сърдечна функция.
  • Подобрен контрол на кръвното налягане.
  • Отново, добавянето с CoQ10 е особено важно при хора, приемащи статинови лекарства за понижаване на холестерола. Производството на холестерол и CoQ10 протича по същия биохимичен път. 

Каква е най-добрата форма на CoQ10?

Най-търговски CoQ10 се произвежда предимно чрез процес на ферментация на дрожди. CoQ10 се предлага в две взаимозаменяеми химични форми в организма - убихинон и убихинол. Тези две форми се предлагат и като хранителни добавки, но след като се усвоят, двете форми са взаимозаменяеми. Около 95% от CoQ10 в организма е под формата на убихинол. Тази форма е най-активната форма. Приемът на убихинон обаче обикновено води до лесно превръщане в убихинол в организма. Така че, и двете форми в крайна сметка повишават нивата на убихинол в кръвта.

До 2007 г. CoQ10 като хранителна добавка се предлагаше само под формата на убихинон. Убихинонът все още е формата, която се използва в по-голямата част от проучванията, показващи полза от добавките с CoQ10. Тези проучвания използват убихинон за широк спектър от показания, включително за поддържане на здравето на сърцето. Убихинонът е кристален прах, който е неразтворим във вода и е труден за усвояване, когато се дава на гладно. Въпреки това, когато се приема с храна (особено с масла), убихинонът се абсорбира най-малко два пъти по-добре, отколкото когато се приема на гладно.

Формата на убихинол наистина има по-добра разтворимост и в резултат на това леко подобрена бионаличност от убихинон, но точно колко по-добре се абсорбира от убихинон, не е ясно определено. 

Колко CoQ10 трябва да вземаме?

За хората, които приемат лекарство със статини или тези, които търсят общата антиоксидантна подкрепа, дозата за CoQ10 обикновено е 100 mg за всяка форма. За тези с повишена нужда поради стрес на сърцето, стареене, затлъстяване или диабет; дозировката е 150 до 200 mg за убихинон и 100 до 150 mg за убихинол. Не забравяйте да приемате CoQ10 с храна за максимално усвояване

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
CoQ10 100 мг - 30 Капсули
55.00 лв
CoQ10 30 мг - 60 Капсули
36.00 лв
CoQ10 30 мг - 120 Капсули
66.00 лв
CoQ10 30 мг - 240 Капсули
120.00 лв
CoQ10 100 мг - 50 softgels
60.00 лв