Видове витамини и техните ползи

Видове витамини и техните ползи

Нееднократно сме чували или чели на различни места, че витамините са полезни за човешкото здраве и това наистина е така, но кои са отделите видове и техните ползи за човешкия организъм, ще разберем по-долу. Ще научим също кога и как да ги приемаме и участието им във функциите на нашето тяло.

Кои са основните видове витамини

Не е важно само тяхното приемане, но и правилното им балансиране, така че по-долу ще Ви запознаем с действията на основните видове:

  • витамин A - спомага за подобряване на зрението и добрата външност на кожата и косата;
  • витамин B - той цялостно се грижи за нормалната функция на тялото, а дефицитът му води до прекомерна умора, а понякога и до анемия;
  • витамин C - той отговаря за съединителната тъкан и за сформирането на клетките и тъканите;
  • витамин D - спомага за усвояването на калция и допринася за здравето на костната структура;
  • витамин E - представлява естествен антиоксидант и отговаря за правилния пренос на кислорода по кръвните клетки;
  • витамин K - подобрява кръвосъсирването и нормализира обмяната на веществата. Той се синтезира от чревната микрофлора, но е важен и външният прием.

Как влияе всеки от тях на нашето здраве

Като става ясно от по-горе написаното, всяка отделна група оказва различно влияние върху функционалността и здравето на организма. Като цяло те въздействат върху красотата, имунитета, правят ни устойчиви на депресивни състояния, грижат се за доброто ни зрение и здравината на костната структура. Дефицитът на някой от тях, непосредствено се отразява върху цялостното здраве на човека и балансираното им приемане е важно.

От друга страна, неправилното хранене, може да доведе до липса на една или повече групи, с което ще се предизвика нарушено здравословно състояние. Това може да е нервната система, сърдечно-съдовата система, имунитет и т.н.

Кога и как да ги приемаме

Повечето витамини са предназначени за сутрешно приемане, но има някои, които са предназначени за подобряване на съня и те се вземат преди лягане. Тоест, времето за консумация е различно, в зависимост от целта. Съществува мнение, че вземането им на гладно причинява стомашни разстройства, така че е за предпочитане, това да се извърши по време на самото хранене.  Това разбира се е валидно, освен ако няма друго лекарско предписание.

Ползите за функционалността на организма

Познаването на всеки от видовете, може да улесни съставянето на правилната диета, която да попълва дефицитите. По този начин си осигуряваме правилно функциониране на тялото и неговите органи, както и устойчивост на стресови ситуации и депресивни състояния. Разбира се, съществуват два начина за снабдяването с нужните вещества: единият е чрез правилния хранителен подбор, а другия - посредством хранителни добавки.

Как да ги приемаме

Приемът е ежедневен, като вече се предлагат дори мултивитаминни комплекси, позволяващи набавянето на необходимите ни вещества, само с една капсула. Така си гарантираме подходящ запас, който да предотврати дефицита и нарушаването на здравното ни състояние. Хората занимаващи се с фитнес, имат нужда от повишен прием на подобни вещества, защото са по-активни физически. Важно е обаче, че ако предпочетете да вземате хранителни добавки, те трябва да са качествени и изготвени от естествени съставки. 

Такива са например продуктите на NowFoods. За допълнителни въпроси и уточнения, моля свържете се с нашите консултанти и те ще Ви отделят нужното внимание. Очакваме Ви!

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
ПРОМО
-3%
Vitamin C-1000 (Постепенно освобождаване) - 100 Таблетки
34.00 лв
33.00 лв
ПРОМО
-22%
Daily Vits - 100 Таблетки
45.00 лв
35.00 лв
Vitamin A & D 10,000/400 IU - 100 Дражета
18.00 лв
Biotin (Витамин B-7) 10000 мкг - 120 капсули
60.00 лв
ПРОМО
-6%
Vitamin E-1000 IU - 100 Дражета
112.00 лв
105.00 лв