Връзката на минералите с обмяната на веществата

Връзката на минералите с обмяната на веществата

Обмяната на веществата е изключително сложен процес, случващ се във всеки жив организъм и в настоящия ни материал ще се опитаме накратко да обясним връзката на минералите в тези процеси. Ще разгледаме техните видове и ползите от тях.

Какво трябва да знаем за минералите

Хранителните минерали са важни, изпълнявайки ролята на регулатори и участвайки в метаболизма на организма. В човешкото тяло има повече от 50 елемента, 25 от които са важни и техният дефицит се изразява в различни специфични симптоми. Самите минерали представляват естествени неорганични съединения, чиито компоненти не се изработват вътре в организма, а се приемат чрез постъпващата отвън храна.

Какви видове има

Сред най-важните са:

  • цинк - той присъства във всички органи, тъкани и телесни течности. Той оказва положително въздействие върху повечето хормони и ендокринни жлези и взема участие в почти всички метаболитни процеси;
  • магнезий - изключително важен е за сърдечно-съдовата система и се явява регулатор на артериалното налягане;
  • калий - жизненоважен за човешкия организъм минерал, поддържащ водно-солевия и киселинно-алкалния баланс. Той се грижи още за намаляването на излишната течност в тялото и изпълнява функцията на регулатор на кръвното налягане;
  • калций - участва в почти всички вътреклетъчни процеси и е активен участник в изграждането на костната тъкан;
  • желязо - активен участник в метаболитните процеси и образуването на червените кръвни клетки. Полезен е при синтеза на хемоглобина и осигурява нужния за тъканите кислород.

Какви са ползите от тях

Различните видове, по различен начин оказват ползи върху организма, така че нито един от тях не може да се нарече по-малко или повече полезен от останалите. Всеки един в определено количество е от решаващо значение за правилното функциониране на отделните органи и системи в тялото. Както става ясно от по-горните обяснения, повечето от тях се грижат за нормалната обмяна на веществата, водния баланс и костното здраве. 

Те обаче могат и по много различни, макар и малки начини да се грижат за цялостното здраве на организма.

Защо да ги приемаме на добавки

Това е най-бързият начин за отстраняване на дефицита на някой от тях. Това е така, защото във вид на готов продукт, Вие приемате съответните хранителни вещества в по-концентриран и преработен вид, така че бързо да се запълни съответната липса.

Ако искате да получите едни наистина качествени и създадени от естествени съставки хранителни добавки, посетете ни онлайн на NowFoods.bg. При трудности в избора или пазаруването, непременно ни потърсете. Очакваме Ви!

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Iron Complex (Желязо) - 100 Таблетки
32.00 лв
ПРОМО
-32%
Magnesium Citrate - 227 гр
45.00 лв
30.40 лв
Iron 18 mg Ferrochel ( желязо ) - 120 веган капсули
31.00 лв
Potassium Citrate (Калий) 99 мг - 180 капсули
35.00 лв
ПРОМО
-15%
Cal-Mag - 120 Капсули
47.00 лв
40.00 лв