Естествени или синтетични са добавките с витамин Е?
В момента сме много вярващи в естественото, затова избираме да използваме естествен витамин Е, въпреки че той може да бъде по-скъп и понякога по-труден за получаване. NOW FOODS не предлагат синтетичен витамин Е, който се обозначава с префикса dl-alpha (както в dl-alpha-tocopherol). NOW FOODS Витамин Е е естествената d-алфа форма (както при d-alpha-tocopherol).
Алфа-токоферолът е член на семейството на мастноразтворими хранителни вещества, известни като витамин Е, които действат като мощни почистващи средства за свободни радикали. В природата има осем вещества (изомери), които са включени в семейството на витамин Е: алфа-, бета-, гама- и делта-токофероли; и алфа-, бета-, гама- и делта-токотриеноли. Четирите различни изомера от групите на токоферол и токотриенол имат различни биологични активности и потенциални ползи.
Според изследвания, d-алфа-токоферолът има най-високата бионаличност и полезност в организма. Човешката кръв и тъкани съдържат много повече алфа-токоферол от колкото гама-токоферола, въпреки че гама-токоферолът е преобладаващият член на семейството на токоферолите в нашите диети. Черният дроб метаболизира както алфа-, така и гама-формите, но използва специален протеин, наречен алфа-токоферол трансфер на протеин за преференциално транспортиране и използване на алфа-формата на витамина.
Витамин Е (алфа-токоферол) може химически да се комбинира с оцетна киселина или янтарна киселина, за да се образува ново, по-стабилно съединение, наречено естерифициран Е (например, d-алфа-токоферилацетат).
D-алфа-токоферолът може да бъде получен от не-ГМО източници, особено соеви и слънчогледови масла. Обаче смесените токофероли, съдържащи останалите три токоферола (бета-, гама- и делта-форми), обикновено се извличат само от соя и не присъстват в значителни количества в слънчогледовото масло.
Възможно, но много малко вероятно. Когато витаминът се изолира чрез дестилация от растително масло (т.е. соево масло) и се пречиства, другите части на растението обикновено се остават извън материала в процеса. Това означава, че фитоестрогените и изофлавоните, както и потенциалните хранителни алергени обикновено отсъстват от този фармацевтично чист витамин.