Здраве за очите с лутеин

Здраве за очите с лутеин

Най-важните факти за лутеина: Колко ви трябва, как да го приемете и още...

Лутеин – открива се в плодове, зеленчуци и хранителни добавки - ключова съставка в рецептата за здраве на очите.

Лутеинът е антиоксидант, принадлежащ към група вещества- известни като каротеноиди. Каротеноидите произвеждат ярко оранжеви, червени и жълти цветове в плодовете, зеленчуците и други растения.

Какви храни съдържат лутеин?

За съжаление, повечето от нас не консумират достатъчно лутеин в диетата си, според центъра на Food Insight на Международния информационен съвет по храните. Листните зеленчуци са сред основните природни източници на лутеин. Ето някои от храните, съдържащи много лутеин:

  • Спанак
  • Зеленчуци
  • Кейл
  • Аспержи
  • Брюкселско зеле
  • Броколи
  • Грах
  • Романска маруля
  • Тиквички
  • Скуош
  • Царевица
  • Моркови
  • Тиква
  • Портокали
  • Мандарини
  • Папая
  • Яйчен жълтък

Количеството лутеин, открито в тези храни, варира. Например- варения кейл съдържа 44 mg лутеин на ч. чаша, в сравнение с 26 mg на ч. чаша варен спанак и 3 mg на ч. чаша броколи- според Националната медицинска библиотека на САЩ.

Washington Post отбелязва, че готвенето прави лутеинът „по-бионаличен“, което означава, че тялото го усвоява по-лесно. Националната медицинска библиотека на САЩ казва, че лутеинът се усвоява най-добре, когато се консумира в комбинация с храни с високо съдържание на мазнини.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) признава лутеина като „общопризната като безопасна“ добавка в храни, като преработени плодове и плодови сокове, супи, заместители на яйца, меки бонбони и твърди бонбони.

За какво е добър лутеинът?

Според статия, публикувана през 2018 г. в изследователското списание Nutrients, лутеинът е свързан със здравето на макулата (централната част на ретината ).

Harvard Health Publishing казва, че се счита, че лутеинът и зеаксантинът (друг каротеноид) предпазват макулата от увреждане, свързано със свободните радикали. Лутеинът и зеаксантинът са двата основни каротеноида, открити в макулата- място в центъра на ретината, което осигурява остро и ясно виждане.

Лутеинът и зеаксантинът също могат да помогнат за абсорбирането на вредната синя светлина, според центъра на Food Insight.

В допълнение към ползите за очите, изследванията показват, че лутеинът може да подпомогне умствената функция и здравето на сърцето.

Колко лутеин на ден имате нужда?

Статия в European Journal of Nutrition от 2017г.,посочва, че типичният американец консумира около 1 mg до 2 mg лутеин всеки ден, което може да не е достатъчно, за да осигури ползи за здравето. Изследванията бележат, че приемът на лутеин може да бъде безопасен до 20 mg на ден.

Центърът Food Insight отбелязва, че няма официална препоръка за това колко лутеин трябва да се консумира всеки ден, въпреки че някои проучвания сочат 6 mg до 20 mg на ден като подходящо ниво на прием (чрез храна и добавки), което да осигури ползи за здравето. По отношение на поддържането на здравето на очите, някои специалисти препоръчват да се консумират 10 mg лутеин на ден.

Добавките като източник на лутеин

Хранителните добавки предлагат концентриран източник на лутеин, наречен „витамин за очите“. Тези добавки доставят лутеин самостоятелно или като част от мултивитамини със допълнителни съставки като зеаксантин, цинк, витамин С и витамин D.

Заслужава си да се отбележи, че хората, които вече консумират много лутеин в диетата си, не е нужно да се възползват от лутеиновите добавки. Също така, имайте предвид, че използването на бета-каротин заедно с лутеин може да намали количеството лутеин, което тялото може да абсорбира и обратно. Същото е възможно за комбинацията на витамин Е с лутеин.

За наше успокоение, центърът на Food Insight уверява, че: "Лутеинът се счита за много безопасно съединение и рискът от консумация на твърде много е много нисък."

* Тези твърдения не са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата. Тези продукти не са предназначени за диагностика, лечение или предотвратяване на заболявания.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Lutein & Zeaxanthin - 60 дражета
75.00 лв
Lutein 20 mg - 90 vcaps
80.00 лв
Lutein 10 mg - 120 Дражета
65.00 лв
Lutein 10 mg - 60 Дражета
36.00 лв
Lycopene 10 мг - 60 Дражета
60.00 лв