Как да победим умората и изтощението с етерични масла

Как да победим умората и изтощението с етерични масла

Умората и изтощението са често срещани здравословни оплаквания, без съмнение поради натоварения и стресиращ начин на живот днес. Когато почувствате, че сте прекалили, важно е да отделите време, за да се отървете от стреса и да презаредите батериите си, но какво можете да направите, когато се нуждаете от помощ, за да прекарате деня си?

Когато повечето хора мислят за ароматерапия, първото нещо, което вероятно изниква в ума, са успокояващите, релаксиращи етерични масла като лавандула или лайка. Но има много етерични масла, които имат обратен ефект и всъщност помагат за изчистване на главата и ви оставят да се чувствате бодри, енергични и освежени.

Доказана е ефективността на етерични масла (мента, босилек и хелихризум) при умствено изтощение.

Освен мента, босилек и хелихризум, други масла, които могат да помогнат за облекчаване на умората, включват розмарин, лайм, джинджифил, грейпфрут, мащерка, евкалипт, бор, канела и лимонена трева. Има няколко начина да използвате етерични масла за облекчаване на умората и изтощението. Няколко капки енергизиращо масло (или смес от масла), добавени към дифузер, са чудесен вариант, когато трябва да останете фокусирани по време на работа. Друг вариант би бил да добавите няколко капки към сутрешната си баня или душ, за да се почувствате освежени и готови за предстоящия ден. Ако искате да се почувствате де-стресирани, но и заредени с енергия, ароматерапевтичният масаж е идеалният начин да отделите малко време от стреса на ежедневието.

Ето 6 прости начина, по които етеричните масла могат да помогнат за намаляване на хроничната умора и да подхранят жизнената ви енергия през целия ден:

1. Когато станете сутрин, вземете

Откъснете се от ежедневието да ставате и незабавно да мислите за списъка си със задачи или да проверите телефона си, като направите следното: намерете тих ъгъл на къщата и седнете за 3-5 минути с любимото ви етерично масло. Ако имате време за разпръскване, направете го, но дори само да поставите няколко капки върху памучен тампон и да го поставите до себе си, ще ви позволи да го помиришете.

Затворете очи и се съсредоточете върху аромата. В идеалния случай изберете етерични масла, които енергизират, като лимон, евкалипт, мента или розмарин. Това мини упражнение за осъзнаване е начин да се отворите и да изчистите ума си от „психическия шум“, който имаме в главите си сутрин, който вече може да бъде тежест за започване на деня.

2. На работа, у дома или навън, разпръснете любимата си смес

Разпръскването в стаята всъщност не е опция по време на работа, така че разполагането с удобен преносим инструмент, като личен инхалатор, на ваше разположение може да бъде полезно. Въпреки това, ако работите от вкъщи, дифузерът може да бъде чудесно помощно средство.

Създайте любима смес от етерични масла, които повдигат и стимулират ума, като розмарин, мента и сладък портокал за вашия инхалатор, или опитайте смест, която е разработена специално, за да осигури някои от тези полезни масла като хвойна, розмарин и Грейпфрут, заедно с редица други ободряващи съставки.

3. Вземете 10-минутна вана за крака

Хроничната умора често може да бъде физическа. Ако стоите много в работата си, усещате тежестта на болките в краката си. Етеричните масла могат да бъдат чудесна помощ за успокояване на мускулите, включително стъпалата. Помислете за смес от етерични масла, които осигуряват облекчение на възпалените мускули като лавандула, немска лайка и тамян. Въпреки това, не забравяйте да добавите дисперсант към сместа от етерични масла, тъй като маслото и водата не се смесват и маслата могат да причинят дразнене на кожата.

4. Дайте на възпалените мускули 5-минутен масаж

Използвайте носещо масло като восък от жожоба, растително масло или зехтин и смесете в смес от затоплящи етерични масла като джинджифил, черен пипер, и хвойна Бери. Маслата осигуряват движение и помагат за освобождаване на напрежението в уморените мускули.

5. Вечер водете дневник за 5 минути, преди да гледате любимото си предаване

Често хроничната умора е умствена умора. Един от начините да помогнем за освобождаването на напрежението в ума е да „изтеглите“ информацията, която запушва мозъка ни. Воденето в дневник може да бъде чудесен начин да освободите безброй мисли и да помогнете за прехвърлянето им на хартия. Препоръчвам водене на „свободно мислене“ дневник, което означава да пишете в свободна форма, просто оставяйки мислите да текат върху страницата.

Тук сместа от етерични масла може да бъде чудесен спътник, като ароматът помага за фокусиране на ума и насърчава мислите да текат по-лесно върху страницата.

Поставете капка етерично масло върху памучен тампон и я поставете до себе си, докато пишете. Препоръчваме фокусиране и успокояване на етеричните масла в края на деня, за да ви помогнат да се отпуснете и да отворите ума.

6. Преди да заспите, разпръснете се в спалнята за 15 минути

Успокояването след дълъг ден е жизненоважно, за да ви помогне да заспите. Етеричните масла могат да играят поддържаща роля в създаването на успокояваща среда, в която да заспите.

Само 15 минути преди да заспите, подгответе спалнята, като разпръснете любимата си успокояваща смес от етерични масла направена с лайка, ветивер и сандалово дърво, наред с други успокояващи съставки. Напуснете стаята и затворете вратата след себе си. Просто оставете аромата да запълни пространството.

Сега, когато сте готови да си легнете, изключете дифузора и ще имате релаксираща среда, в която да заспите. Моля, запомнете, че няма смисъл да пускате дифузора цяла нощ, тъй като тялото ви е заето да си почива и да се регенерира за следващия ден. 15 минути е всичко, от което се нуждаете.

В онлайн магазин за хранителни добавки www.nowfoods.bg  ще намерите богата гама етерични масла, които могат да помогнат за постигането на среда, която е по-благоприятна за подобряване на здравето, както физическо, така и психическо, атмосфера, в която умът се чувства освежен и повдигнат, а имунитетът се поддържа или засилва. Някои етерични масла също се считат за подпомагане на елиминирането на тялото на токсините.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ
Свързани продукти
Био масло от портокал - Oragnic Orange Oil - 30 ml
19.00 лв
Био масло от мента - Oragnic Peppermint Oil - 30 ml
46.00 лв
Био масло от евкалипт - Oragnic Eucalyptus Globulus Oil - 30 ml
24.00 лв
Био Масло от розмарин - Oragnic Rosemary Oil - 30 ml
38.00 лв
Био масло от лимон - Oragnic Lemon Oil - 30 ml
35.00 лв