Какви билки се приемат при депресия и тревожност

Какви билки се приемат при депресия и тревожност

Какви билки се приемат при депресия и тревожност

Депресията и тревожността са психически разстройства, които се срещат често сред хора на различна възраст.

Каква е разликата между депресия и тревожност?

Тревожността е свързана с натрапчиво чувство за безпокойство, различно от обичайното притеснение, което ни обзема преди важни събития. Има различни форми на разстройство, като сред най-разпространените са паник атаките, социалната тревожност и различните фобии – страх от затворени пространства, от височини и други.

Депресията се описва като загуба на надежда и смисъл да се живее. Отличава се с тъга, апатия и чувство на безизходица, което поражда разрушителни мисли. Тясно свързана е с настроението и често води до негативни последици.

Причини за изпадане в депресия

Всякакви неприятни събития е възможно да доведат до депресиращи моменти. Най-честите причини са:

  • загуба на близък човек;
  • раздяла с партньор;
  • тежко боледуване;
  • оставане без работа;
  • продължително излагане на стрес.

Депресивното състояние може да се дължи на генетична обремененост, а понякога е възможно да възникне спонтанно, без видима причина.

Как да се справим с депресивното състояние и тревожността?

Най-ефикасното лечение е промяна в начина на живот. Първите стъпки са свързани с повече физическа активност в ежедневието, престой на слънце и чист въздух, качествен сън и прием на билки и хранителни добавки, богати на Омега 3 мастни киселини, под формата на капсули или таблетки.

Билки против стрес и депресивни състояния

Основните видове депресия, според наблюдаваните признаци, са лека, умерена, тежка, следродилна и сезонна или есенна. В лечението успешно се използват билки и билкови добавки, като сред най-ефективните са:

  • Сибирски женшен (Eleuthero) – помага на организма да се справи със стресови ситуации и да пребори умората;
  • Семена от Кадифе (Dopa Mucuna) – подобряват настроението и желанието за живот;
  • Лечебна Овчарка (Butterbur) – поддържа имунната система при смяна на сезоните и ограничава неврологичния дискомфорт.

Изпитан лек срещу стрес, невроза и депресивни състояния е жълтият кантарион, който е известен релаксант при високи нива на тревога. За успокоение на нервите има подходящи билки и билкови комбинации, дозирани в пакетчета за чай, които е възможно да бъдат закупени от онлайн магазина на Now Foods. Антистресовите напитки съдържат екстракт от лайка, джинджифил и други билки с доказан ефект върху нервната система.

Препоръчваме ви още:

ТЪРСЕНЕ